Bos met vlag aan kop in Turijn

Bos met vlag aan kop in Turijn Turijn, 11 febr. Schaatser Jan Bos draagt de nationale vlag tijdens de openingsceremonie, gisteravond, van de twintigste Olympische Winterspelen in Turijn. Met een groots dans- en muziekspektakel werd het sportevenement geopend door de Italiaanse president Ciampi.De Winterspelen vinden plaats in Stadio Comunale, dat voor de gelegenheid werd omgedoopt tot Stadio Olimpico. Skiër Alberto Tomba, drievoudig Olympisch kampioen, ontstak de vlam. De Italiaanse tenor Pavarotti zorgde voor de muzikale omlijsting, samen met rockzanger Peter Gabriel, die het fameuze Imagine van John Lennon ten gehore bracht. Het lied werd ingeleid door Yoko Ono, de weduwe van de 25 jaar geleden overleden Beatle. Ongeveer 35.000 toeschouwers kleurden het stadion sneeuwwit. De deelnemers uit tachtig landen liepen in milde temperaturen en onder luid gejuich het stadion binnen. De Deense sportploeg werd als enige omringd door veiligheidsagenten. De maatregelen waren het gevolg van de bedreigingen uit vooral islamitische hoek, naar aanleiding van spotprenten in een Deense krant die de profeet Mohammed uitbeeldden. De Nederlandse ploeg bestond uit 32 sporters en negen begeleiders. Foto Reuters Jan Bos of the Netherlands leads his team into the stadium during the opening ceremony of the Torino 2006 Winter Olympic Games in Turin, Italy February 10, 2006. REUTERS/Jerry Lampen REUTERS