Bij KLM raken het vaakst koffers zoek

Van alle Europese luchtvaartmaatschappijen raakt op vluchten van KLM de meeste bagage zoek. Per duizend passagiers verdwijnen bij KLM gemiddeld 19,1 stuks bagage, waarmee het bedrijf ruim onderaan de lijst bungelt.Dat blijkt uit cijfers die de AEA (Association of European Airlines) gisteren heeft gepubliceerd.Bij de AEA zijn alle luchtvaartmaatschappijen aangesloten, behalve de prijsvechters.

De AEA constateert een stijging in de aantallen vermiste bagage. Vorig jaar verloren Europese maatschappijen gemiddeld 14,1 stuks bagage per duizend passagiers uit het oog, in 2004 lag dit op een promillage van 13,9. Als beste maatschappijen komen Air Malta (4,3 stuks vermiste bagage), Turkish Airlines (4,7 stuks) en het Roemeense Tarom (8,1 stuks) uit het rapport van de AEA. Ook Air France, de eigenaar van KLM, maakt minder koffers zoek: 15 per duizend passagiers. 'Zoek' betekent niet dat de bagage is verdwenen; geteld zijn de meldingen van vermissing door reizigers na aankomst van hun vlucht. In de praktijk komt 85 procent van alle koffers binnen 48 uur weer boven water. Een uitsplitsing hiervan per bedrijf geeft de AEA niet.

Op het gebied van punctualiteit scoort KLM wel goed. Van de langeafstandsvluchten vertrok 80,7 procent op tijd. Alleen Finnair deed het beter met 82,2 procent. Hier hebben het Poolse LOT en het Griekse Olympic Airlines de slechtste staat van dienst, met respectievelijk 48,9 procent en 39,7 procent van de toestellen die op tijd komen (binnen 15 minuten van de geplande aankomsttijd). Op de korteafstandsvluchten doet KLM het ook goed: op tijd in 83,5 procent van de vluchten. Ook hier is Finnair de beste: 88 procent van de Europese vluchten is op tijd. En Olympic staat weer onderaan: 68,9 procent van de vluchten over korte afstand komt op tijd aan.