Bedrijven gesplitst, bieders verwacht

Als de Tweede Kamer maandag instemt met de splitsing van de Nederlandse energiebedrijven begint op dinsdag een overnamestrijd met buitenlandse bieders. Dat verwacht Kees Cools, hoogleraar bedrijfsfinanciering aan de Rijksuniversiteit Groningen. Volgens hem staan buitenlandse energieconcerns te trappelen om onderdelen van de gesplitste bedrijven, waaronder Nuon en Essent, te kopen. 'Als de splitsing maandag doorgaat, liggen dinsdag de eerste overnamebiedingen op de deurmat', zegt Cools.

Energiedeskundige Arnoud van der Slot van consultantsbureau Roland Berger zegt in ieder geval vier buitenlandse concerns te kennen die hun interesse al hebben laten blijken bij de Nederlandse energiebedrijven. Het gaat om de Duitse energiereuzenEon en RWE, het Franse EdF en het Zweedse Vattenfall.

Minister Brinkhorst (Economische Zaken, D66) wil de Nederlandse energieconcerns splitsen in een onderdeel dat de netten (de elektriciteitskabels en de gasleidingen) beheert en een onderdeel dat stroom en gas produceert, verhandelt en levert. De minister wil dat de netten, die voor de Nederlandse samenleving van strategisch belang zijn, in publieke handen blijven. De andere activiteiten mogen na de splitsing, waarvoor de bedrijven maximaal twee jaar krijgen, volledig geprivatiseerd worden. Op termijn wil Brinkhorst toestaan dat de netten voor maximaal 49 procent in private handen komen. Nu zijn de energieconcerns nog volledig in handen van provincies en gemeenten. Hun aandelen zijn in totaal naar schatting 20 miljard euro waard.

De energiebedrijven zijn fel tegen de splitsing. Ze vinden dat Brinkhorst hen als hapklare brokken aan buitenlandse partijen serveert. In de Tweede Kamer lijkt vooralsnogeen meerderheid voor de splitsing.

Ook andere EU-landen moeten hun energieconcerns ontvlechten, maar nergens gaan de maatregelen zo ver als in Nederland.Het Russische staatsbedrijf Gazprom zou niet geïnteresseerd zijn, aldus Cools en Van der Slot. 'Het bedrijf is niet thuis in de elektriciteitsmarkt. Het produceert en transporteertgas', zegt Van der Slot. Gazprom kwam onlangs in het nieuws toen het de gastoevoer kraan naar Oekraïne en Europa verminderde.

Energie: pagina 23

    • Marcel aan de Brugh