Artiesten en bierkranen

De 20ste Olympische Winterspelen zijn gisteren begonnen. Voor Nederland al een dag eerder met de officiële opening van het Holland Heineken House. Het werd een eenvoudige, sobere plechtigheid, mede omdat Erica Terpstra ontbrak. De moeder aller sporters zou wel raad hebben geweten met de kilte waarin de korte ceremonie werd afgewerkt. Ze zou hebben geroepen dat het een huis voor kanjers is, een warm bad voor sporters, die de komende weken terecht als helden toegejuicht zullen worden. Nu werd de openingshandeling verricht door chef de mission Ed Verheijen en Theo Fledderus, algemeen directeur van sportkoepel NOC*NSF. Alleraardigste mensen, maar niet geïnspireerd door La Fantaisie de la Vie. Theo en Ed zijn geen Wipneus en Pim. Ongeschikt voor de toonzetting van de komende weken in het Holland House, waar een keur aan Nederlandse artiesten voorbij zal trekken en de bierkranen onafgebroken zullen stromen. Hét partycentrumvan de Olympische Spelen is weer groter dan de behuizing bij de voorgaande Spelen, met als uitsmijter een ijsbaan in de entree. Het moet niet gekker worden, denk je als Hollander van calvinistische snit. Moet het zo uitbundig? Volgens de bedenkers van het concept wel. Het Holland House is een begrip geworden, waar de bierfirma miljoenen voor neertelt. Voor mij hoeft het niet. Ik houd van de sport, van de warmte van sneeuw en ijs.

Henk Stouwdam

    • Henk Stouwdam