Willems ironiseert Jacques Brels mannenromantiek

Nee, een echte man gaat niet janken om 'een driekwarthoer die jou het zure bed uit joeg'. Een echte man gaat met vrienden drinken: 'En ben je dan nog triest, neem je een Oostblokmeid. Hierachter in het park. Er zouden nieuwe zijn.' Brel 2, het tweede programma van Jeroens Willems met liederen van Jacques Brel, is vooral gericht op de mannenromantiek van de Franse zanger: hoeren, ontrouwe vrouwen, drank. Lofzangen op de mannenvriendschap, waar dan weer de dood of de vrouw tussenkomt.

In 2003 maakte Jeroen Willems bij toneelgroep Oostpool het succesrijke programma Brel: de zoete oorlog. Brel 2 is het logische vervolg: de beste liederen van vorige keer met enkele nieuwe hoogtepunten, in sprankelende nieuwe vertalingen van Peer Wittenbols en Rob Klinkenberg.

Net als vorige keer gaat aan het concert een toneelmonoloog vooraf. Vorige keer had die niets met Brel te maken. Dit keer brengt Willems een monoloog die samengesteld is uit brokken interviews met Brel, waarin deze briljant en helder zijn levenshouding uiteenzet: intensief leven, daar gaat het om. Dolende ridders als hij moeten het gevaarlijkste avontuur zoeken. Volgens Brel eindigt het leven bij zeventien. De rest van de tijd ben je bezig de dromen te zoeken die je toen verloor.

Het zijn de woorden van een romantische held, maar Willems draagt ze voor met een hoog stemmetje, als een sukkel met wollig grijs haar in een zeezeilbroek met veiligheidshaken, waardoor hij de mannentaal drastisch ironiseert. Geestig, maar zo heeft de proloog wederom niets met Brel te maken.

Willems heeft een beperkte stem en een beheerst voorkomen: ongeveer het omgekeerde van Brel dus. Hierdoor wordt de voorstelling wel erg ingetogen. De voor Brel kenmerkende crescendi gaan verloren, ook het begeleidende combo houdt zich in. Op zijn best is dat spannend, maar vaker is het een verlies van intensiteit. Niet toevallig kan Willems de staccato zingzeggende coupletten veel beter dan de refreinen waarin hij één lettergreep over verschillende noten moet trekken, waarin hij kortom moet zíngen.

Dit wordt grotendeels gecompenseerd door de zorgvuldige tekstbehandeling en acterende voordracht van Willems. De zanger Brel mag dan op de achtergrond zijn geraakt, de dichter Brel krijgt alle eer.

Brel vertalen: CS pagina 20

Voorstelling: Brel 2, met Jeroen Willems door Oostpool. Gezien: 9/2 Schouwburg Arnhem. Tournee t/m 7 juni. Inl. 026-443 7655 of www.oostpool.nl
    • Wilfred Takken