Vogelgriep breidt zich uit in Nigeria

De dodelijke variant van het vogelgriepvirus is ontdekt in nog twee deelstaten van Nigeria. Woensdag bevestigde de Wereldorganisatie voor Dierziekten (OIE) dat er in een legbatterrij in de Midden-Nigeriaanse deelstaat Kaduna vogelgriep is uitgebroken. In de deelstaten Kano en Jos zijn de afgelopen weken meer dan 100.000 vogels gestorven aan de dodelijke variant H5N1. Dat maakten de Nigeriaanse autoriteiten gisteren bekend.

Het bericht komt op het moment dat de Nigeriaanse overheid net begonnen is met haar campagne tegen de uitbraak. Nigeria heeft vogelboerderijen in het noorden van het land geïsoleerd en verklaard dat alle verdachte pluimvee wordt gedood. Nigeria's buurlanden hebben de import van gevogelte stopgezet.

Experts vragen zich af of Afrika wel in staat is de verspreiding van het virus te beperken. Volgens hen lukt het Nigeria niet het virus op te sporen. Op dit moment worden zieke kippen nog op de markt verkocht. Awalu Haruna, secretaris van de Associatie van Vogelboeren in Kano heeft de regering van Nigeria ervan beschuldigd niet snel genoeg te reageren.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft verklaard dat een bewustwordingscampagne cruciaal is in het meest dichtbevolkte land van Afrika. De VN zeiden zo snel mogelijk experts naar Nigeria te sturen.

Rectificatie / Gerectificeerd

In de nieuwsberichten Vogelgriepvirus bereikt Afrika (8 februari, pagina 5) en Vogelgriep breidt zich uit in Nigeria (10 februari, pagina 4) heet Nigeria het dichtst bevolkte land van Afrika. Onder andere Rwanda en Burundi zijn dichter bevolkt.