Tussen oor en schouder

De retrofoon, een ouderwetse hoorn, combineert de voordelen van thuis en mobiel bellen.

Retrofoon "Retro Star" De vertrouwde telefoonhoorn valt buiten meer op dan binnen. Foto Jaime Halegua Halegua, Jaime

In Duitsland noemen ze hun mobiele telefoon al jaren liefkozend handy. Maar door de enorme krimp van het formaat van de telefoons door de jaren heen, is die “handigheid' inmiddels ver te zoeken.

Zo is het een hele prestatie om de telefoon al telefonerend tussen oor en opgetrokken schouder te houden, zoals vaak te zien is in Amerikaanse komedies uit de jaren '90 (waarbij de beller in de keuken met een lang snoer tegelijkertijd aan het bellen en “handsfree' aan het koken is). Met de minimobieltjes van nu is de kans groot dat de handy door zijn ronde en glibberige eigenschappen per ongeluk in de braadpan belandt.

Er is nu een oplossing: de Retro Star. Steek het stekkertje van deze grote ouderwetse hoorn in het piepkleine mobieltje en er kan weer veilig en naar hartelust gebeld worden tussen oor en schouder.

De rode hoorn lijkt op de hoorn van een oude bakelieten telefoon die de PTT vroeger standaard leverde bij iedere telefoonaansluiting. Bij de hoorn wordt naast een ouderwetse kruldraad ook een zakje verloopstekkertjes geleverd voor bijna alle gangbare toestellen.

Mobiel bellen krijgt een andere dimensie met deze hoorn. De beller krijgt het gevoel dat hij zijn vertrouwde huistelefoon uit de hal meeneemt op straat. En bellen met zo'n grote hoorn trekt aandacht. Bij een wandeling door de Kalverstraat in Amsterdam zijn alle ogen van het winkelend publiek op het rode apparaat gericht.

Bij het beëindigen van een telefoongesprek ontstaat een probleem: waar moet die hoorn naar toe? Even in de broekzak stoppen is onmogelijk. Ook het heerlijke gevoel van het smijten van de hoorn op de haak aan het eind van een gesprek behoort helaas niet tot de mogelijkheden. Een haak wordt namelijk niet meegeleverd.

De Retro Star kan onder meer worden besteld via www.nonplusultra.nl (59,95 euro).

    • Jaus Müller