Televisie Voorkeur

actualiteiten

Twee vandaag. Reportage over de veiligheid van onze waterkeringen. In het verleden zijn veel risicoanalyses gemaakt, maar kloppen die eigenlijk wel? Verder een portret van Ingrid Paul, coach van de Telfort-schaatsploeg tijdens de Olympische Spelen in Turijn. En het wekelijkse gesprek met de minister-president. Ned.2, 18.20-18.50u.

Eerste aflevering van een 10-delige reisserie Het bourgondisch complot met het binnenvaartschip Maria van Dam dat over binnenwateren naar het zuiden van Frankrijk tot in Bourgondië vaart. Presentator Michiel Hendryckx ontmoet vanavond op zijn reis onder anderen Paul Van Nevel, een man vol passie en dé expert op het vlak van de muziek aan het Bourgondische hof: de polyfonie. België 2 (Canvas), 20.50-21.30u.

Netwerk. Onder meer aandacht voor de onrust in de islamitische wereld naar aanleiding van de gepubliceerde cartoons in Denemarken en over de controverse rond het nucleaire programma van Iran. En een gesprek met de Italiaanse cabaretière Sabina Guzzanti, die in een satirisch programma Berlusconi imiteerde, waarna het programma direct van de buis werd gehaald. Het inspireerde Guzzanto tot het maken van de documentaire Viva Zapatero over de persvrijheid in Italië en de harde hand van Berlusconi daarin. De film draaide op het Rotterdams filmfestival. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova politiek. Lange uitzending met discussie tussen opiniemakers, cartoonisten, hoofdredacteuren en politici over de ophef rondom de Deense spotprenten over Mohammed en de botsing tussen moslims en de westerse beschavingen. Met onder anderen politici Lousewies van der Laan (D66), Ayaan Hirsi Al (VVD), André Rouvoet (ChristenUnie), stadsdeelraadwethouder Fatima Elatik (PvdA), Mohammed Benzakour, publicist Paul Scheffer en de cartoonisten Jos Collignon (de Volkskrant) en Joep Bertrams (Het Parool / Nova). Ned.3, 22.20-23.30u.

documentaire

Egypte. Slot van een 6-delige gedramatiseerde serie over de geschiedenis van de Egyptische archeologie met de archeologen Howard Carter, Giovanni Belzoni en Jean-François Champollion. Na de ontcijfering van het hiëroglyfenschrift door Champollion ontstond een ware Egyptemanie in heel Europa. De kerk zag dit met lede ogen aan. Men wilde niet dat Champollion bij verder onderzoeken feiten zou ontdekken die in strijd waren met de bijbelse chronologie. België 2 (Canvas), 21.30-22.25u.

De tijd van je leven. Aflevering in een serie programma's waarin presentatrice Mirjam Bouwman het wel en wee volgt van een verzorgingshuis in Zaandam. Vanavond met mevrouw Huitema, die haar huisje aan de Zaan achterlaat en verhuist naar het verzorgingshuis. Daar wordt ook de opa en oma-dag gehouden en zetten de kleinkinderen van de bewoners hun voorouders in het zonnetje. Ned.1, 22.25-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprek met Harry de Winter, wiens programma Wintertijd het komend weekeinde weer begint. Verder de acteurs Wilfred Klaver en Joep Sertons, die in de jaren '80 in de serie Spijkerhoek. speelden en de collectie van erotische kunst uit Japan uit de periode 1830 tot 1840, die binnenkort wordt geveild. Ned.3, 19.00-19.50u.

Studio Sportwinter. Mart Smeets ontvangt in het meer dan 100 jaar oude Café Torino in Turijn gasten met wie hij de (wedstrijd)dag doorneemt en vooruitkijkt naar de volgende dag. In deze eerste uitzending zanger Marco Borsato en oud-schaatser Hilbert van der Duim. Hij droeg de vlag bij de opening in 1984 in Sarajevo. Ned.2, 23.05-23.55u.

informatief

Nieuwslicht. Onder meer aandacht voor een pil die trauma's kan verdrijven; de opslag van CO2 in leeggepompte gasvelden en kok Pierre Wind, die van alles over de liefde wil leren. Ook een demonstratie van een scanner die door je kleren heen op je huid kijkt. Ned.3, 20.20-21.00u.

AMUSEMENT

The comedy factory. Nieuwe serie van zes afleveringen van stand-up comedians uit binnen- en buitenland met vanavond Dwight Frijmersum uit Nederland en uit de Verenigde Staten Natasha Leggero en Joe DeRosa. Ned.3, 23.30-0.12u.

Muziek

Classic albums: Pink Floyd - Dark side of the moon. Serie over klassieke pop-elpees met vanavond het album van Pink Floyd Dark side of the moon. De bandleden Roger Waters, David Gilmour, Richard Wright en Nick Mason praten er over. BBC2, 0.35-1.25u.

sport

Opening Olympische Spelen. Live verslag van de opening van de Olympische Winterspelen in Turijn, die tot en met zondag 26 februari worden gehouden.Tijdens de opening presenteren de sporters zich aan de 35.000 mensen in het stadion en aan de ongeveer twee miljard televisiekijkers. Uiteraard zijn de kijkers ook getuige van het ontsteken van de olympische vlam. In de Nederlandse studio laten schaatser Gianni Romme en sporthistoricus Jurryt van de Vooren hun licht schijnen over het evenement. Ned.2, 19.55-23.05u., BBC2, 19.00-23.00u. & ZDF, 19.25-24.00u.

Eredivisie live: Sparta - AZ. Rechtstreeks verslag van de voetbalwedstrijd uit de eredivisie Sparta tegen AZ. RTL5, 20.00-22.45u.