Team en vlag Denen extra beschermd

Rond de openingsceremonie van de twintigste Olympische Winterspelen, vanavond in het Communale-stadion in Turijn, krijgt de ploeg van Denemarken, en in het bijzonder vlaggendraagster Dorthe Holm, extra politiebescherming.

De extra veiligheidsmaatregelen zijn getroffen na internationale protesten, vooral in islamitische landen, tegen Denemarken. Aanleiding daarvoor was een spotprent in een Deense krant waarin de profeet Mohammed werd afgebeeld. De koran verbiedt beeltenissen van de profeet.

Holm, 33 jaar en lid van de Deense curlingploeg, voert vanavond een kleine delegatie sporters uit haar land aan. Alleen de vijf leden sterke curlingploeg reisde af naar Italië. Daarnaast zijn er vijf Deense officials. Acht jaar geleden, in Nagano, won de vrouwencurlingploeg de zilveren medaille. Van de vrouwen die nu in Turijn meedoen, was Holm de enige die er in 1998 in Japan bij was.

Schaatser Jan Bos draagt vanavond de Nederlandse vlag. Chef de mission Eddy Verheijen gaf verschillende redenen op voor zijn keuze. 'Zijn prestaties in het verleden en zijn actuele klasseringen. Bovendien maakt Jan deel uit van een gedreven schaatslichting. Vanaf het begin stond hij op mijn lijst. Er waren meer atleten die de vlag graag wilden dragen. Dat is tekenend voor de teamspirit.' Zowel bij de Spelen van Nagano als Salt Lake (2002) won Bos op de kilometer de zilveren medaille. Recentelijk nog werd hij derde bij de WK sprint in Heerenveen. Bos werd in 1998 als eerste Nederlander wereldkampioen sprint. In Turijn start Bos op de 500, 1.000 en 1.500 meter.

Bos verklaarde blij én verrast te zijn. 'In 1988 maakte ik voor de eerste keer bewust de Olympische Spelen mee. Toen dacht ik al: wat zou het mooi zijn om de vlag te mogen dragen. Die gedachte van toen is me ook altijd bijgebleven.'

De openings- en sluitingsceremonie in Turijn kosten samen 28 miljoen euro. Dat liet voorzitter Valentino Castellani van organisatiecomité Toroc weten. De openingsceremonie begint vanavond om acht uur.