Solo

Van The Beatles werd ooit gezegd dat een band met zo'n rare naam het nooit zou redden. En een duo dat zich Solo noemt? Dat lijkt een onzinnige woordgrap, voortgekomen uit het feit dat zanger Michiel Flamman alias J. Perkin zijn groep Perkin verliet om voor zichzelf te beginnen. Toetsenman Simon Gitsels sloot zich bij hem aan en Solo werd een duo, als u het nog kunt volgen. Het songschrijversambacht is Flamman niet vreemd, want in 2001 scoorde hij al eens een top 10-hit met I know voor Katja Schuurmans zusje Birgit. Solo's tweede album Solopeople bevat zorgvuldig geconstrueerde piano- en gitaarpop, ergens tussen zoete easy listening en de hippere sfeer van Coldplay en Kings of Convenience. Intieme popmuziek is de specialiteit van Flamman en Gitsels. Zo geven ze koptelefoonconcerten waarbij de buitenwereld wordt uitgesloten. Veel van hun liedjes zijn naar binnen gericht, klein en bescheiden, met slimme tekstconstructies en zachtmoedige vocalen. Solopeople dient zijn elf perfecte popliedjes op met een dikke laag roze glazuur; soms gekunsteld, dan weer glimmend van eenvoud.

Jan Vollaard

Solo: Solopeople (Excelsior/V2)
    • Jan Vollaard