Schikking AIG voor 1,4 miljard

De Amerikaanse verzekeraar AIG, de grootste ter wereld, heeft een schikking getroffen ter waarde van 1,64 miljard dollar (1,37 miljard euro) met vier verschillende Amerikaanse autoriteiten. De schikking is een van de grootste in het voorbije tijdperk van bedrijfsschandalen.

De zaak draait om beschuldigingen van boekhoudfraude in de periode dat Maurice Greenberg (81), die AIG decennia leidde en tot een financieel conglomeraat maakte, aan de macht was. Hij moest elf maanden geleden onder druk van de commissarissen aftreden toen het schandaal uitbrak.

AIG heeft tevens excuses gemaakt voor het 'verschaffen van onjuiste informatie aan het beleggende publiek en aan de toezichthouders. Dat was verkeerd.'

AIG schikt deze zaak met het ministerie van Justitie, de officier van justitie in de staat New York, de toezichthouder op de verzekeringsbranche in New York en de beurscommissie SEC.

De schikking vloeit voort uit twee onderzoeken, één naar mogelijke benadeling van klanten en één naar malversaties om de reserves te verhogen. AIG heeft vorig jaar zijn resultaten over vier jaar naar beneden bijgesteld in een erkenning van de foutieve manier van boekhouden. De schikking bestaat voor 200 miljoen dollar uit boetes, en voor ruim 1,4 miljard dollar uit bijdragen aan speciale fondsen voor uitkeringen aan gedupeerde klanten en beleggers. De schikking kost AIG na belastingen 1,15 miljard dollar.