Publieke radio schrapt 80 banen

De radiozender 747 wordt een lichte muziekzender, als onderdeel van een bezuinigingsoperatie van 13 miljoen euro op de publieke radio. Dat heeft de raad van bestuur van de Publieke Omroep, het centrale bestuursorgaan dat de omroepen aanstuurt, gisteren bekendgemaakt. De bezuiniging kost tussen de tachtig en honderd banen. Het voorgenomen besluit wordt per 1 september van dit jaar van kracht. De omroepen hebben nu een maand de tijd om op het besluit te reageren.

De publieke radio, met programma's als Met het oog op morgen op Radio 1, moet 13 miljoen bezuinigen. Foto Dirk-Jan Visser Foto: Dirk-Jan Visser Hilversum: 29-07-2005 10.000st aflevering van van: 'Met het oog op morgen', programma op Radio 1
De publieke radio, met programma's als Met het oog op morgen op Radio 1, moet 13 miljoen bezuinigen. Foto Dirk-Jan Visser Foto: Dirk-Jan Visser Hilversum: 29-07-2005 10.000st aflevering van van: 'Met het oog op morgen', programma op Radio 1 Visser, Dirk-Jan

Het totale budget van de radio is nu nog 92 miljoen euro, maar de publieke omroep moet bezuinigen door dalende reclame-inkomsten. Het marktaandeel van de publieke radiozenders is gedaald van 30,9 procent in 2001 tot 28,1 procent afgelopen jaar.

Het protest van schrijvers van de afgelopen weken tegen de opheffing van de literaire 747-programma's De Avonden en Knetterende Letteren heeft niet mogen baten. Zij verdwijnen van de zender, die weer als vanouds Radio 5 gaat heten. Volgens coördinator Jan Westerhof zijn er op de andere zenders voldoende programma's over kunst en literatuur.

De redactie van De Avonden overlegt met de publieke Concertzender (alleen te beluisteren via kabel en internet) om daar uit te kunnen zenden. Ook andere praatprogramma's, onder meer van Radio 4, zijn in onderhandeling met die zender. De programmering van Radio 4, waar nu nog veel jazz en wereldmuziek te horen is, zal volledig uit klassieke muziek gaan bestaan.

Met het vernieuwde Radio 5 hoopt de Publieke Omroep een tot op heden verwaarloosd publiek te bereiken van 55 jaar en ouder met een lager opleidingsniveau. De zender zal vooral “easy listening'-muziek uitzenden en daarnaast informatie en service. 's Avonds is er ruimte voor educatieve en levensbeschouwelijke programma's. Het marktaandeel van de zender moet stijgen van 0,9 procent tot 2 à 3 procent.

In totaal moet 747 zo'n 5,5 miljoen euro besparen. Radio 1 moet 3 miljoen besparen en Radio 2, de best beluisterde publieke zender, moet 1,5 miljoen besparen. Voor de Concertzender stijgt het budget van 0,5 naar 3,5 miljoen euro.