Pas verschenen

Armando: Gedoe. Augustus, 126 blz. € 15,90

Bundel met 109 ultrakorte verhalen van beeldend kunstenaar en schrijver Armando (1929) waarin hij ‘bouwvallige mededelingen’ doet over de beweegredenen van de medemens.

Patrick Atangan: Het zijden kleed en andere Chinese volksverhalen. De verhalen van onze voorvaderen deel 2. Vert. Jelle Noorman, Atlas, 48 blz. € 9,95

Drie Aziatische verhalen waarin de kunstenaar en de strijd om zijn bestaan centraal staan. Beeldverhaal van de Amerikaanse striptekenaar Patrick Atangan. Deel 1, De gele kruik, twee verhalen in Japanse traditie, verscheen in 2003.

Camu De Bezige Bij, 308 blz. € 17,50

Het jaaroverzicht van Remco Campert en Jan Mulder. Bundeling van de dagelijkse bijdragen van het columnistenduo op de voorpagina van de Volkskrant.

Gil Courtemanche: Een mooie dood (Une belle mort). Vert. Manik Sarkar, De Bezige Bij, 224 blz. € 17,90

Roman van de Frans-Canadese journalist Gil Courtemanche (1932) over de gespannen verhoudingen binnen een familie als blijkt dat de vader niet lang meer heeft te leven. Courtemanche is de auteur van Een zondag aan het zwembad in Kigali, een roman over de volkerenmoord in Rwanda.

Nadine Gordimer: Vertel mij (Telling Tales). Verschillende vertalers, De Geus, 314 blz. € 17,50

Bloemlezing met korte verhalen van verschillende auteurs samengesteld door Nobelprijswinnares Nadine Gordimer. Verhalen van onder meer Woody Allen, Günter Grass, Gabriel García Márquez, Arthur Miller, Susan Sontag en Nadine Gordimer zelf.

Seamus Heaney: Elektrisch licht (Electric Light). Vert. Hanz Mirck, Meulenhoff, 136 blz. €18,50

De Ierse Nobelprijswinnaar Heaney schrijft gedichten waarin de werkelijkheid omzichtig wordt benaderd. In Electric Light leveren de herinnering en de fantasie het mooiste materiaal. ‘De beste verzinsels vangen niet alleen de werkelijkheid in de verbeelding, ze geven op hun beurt de werkelijkheid op magische wijze kleur’ (Corine Vloet in Boeken, 01.06.01). De bundel werd aangevuld met Het eerste koninkrijk, een selectie uit Heaneys eerdere bundels in een vertaling van Peter Nijmeijer.

NON-FICTIE

Bert Scova Righini: Een leven in twee vaderlanden. Een biografie van Beb Vuijk. KITLV Uitgeverij, 488 blz. € 30,–Het leven van de tegendraadse schrijfster Beb Vuijk (1905-1991). Zij zette zich in voor de onafhankelijkheid van Indonesië. In Nederland schreef ze romans.Joachim Fest: Onbeantwoordbare vragen. Gesprekken met Albert Speer. Vert. Gerda Meijerink. De Bezige Bij, 256 blz. €18,50De journalist en historicus Fest hielp Hitlers architect Speer met de uitgave van zijn dagboeken en herinneringen. Daarbij maakte hij ook talloze aantekeningen over deze zogenaamde a-politieke staatsarchitect.Gerrit Schutte: De Vrije Universiteit en Zuid-Afrika. Twee delen. Meinema, 824 blz. €39,50De Vrije Universiteit heeft vanaf haar oprichting een bijzondere band met Zuid-Afrika. Dit boek is een gedetailleerde studie over verwantschap en radicale twisten over de apartheid.KITLV Uitgeverij, 488 blz. € 30,–

Het leven van de tegendraadse schrijfster Beb Vuijk (1905-1991). Zij zette zich in voor de onafhankelijkheid van Indonesië. In Nederland schreef ze romans.

Joachim Fest: Onbeantwoordbare vragen. Gesprekken met Albert Speer. Vert. Gerda Meijerink. De Bezige Bij, 256 blz. €18,50

De journalist en historicus Fest hielp Hitlers architect Speer met de uitgave van zijn dagboeken en herinneringen. Daarbij maakte hij ook talloze aantekeningen over deze zogenaamde a-politieke staatsarchitect.

Gerrit Schutte: De Vrije Universiteit en Zuid-Afrika. Twee delen. Meinema, 824 blz. €39,50

De Vrije Universiteit heeft vanaf haar oprichting een bijzondere band met Zuid-Afrika. Dit boek is een gedetailleerde studie over verwantschap en radicale twisten over de apartheid.