Parijs wil strengere immigratieregels

Frankrijk gaat, als het aan premier Dominique de Villepin ligt, een strengere immigratiepolitiek voeren die meer gericht is op selectie en arbeid.

Als het plan, dat gisteren als wetsvoorstel door De Villepin werd ingediend, wordt aangenomen, zullen migranten worden geselecteerd op onder meer 'talent', 'kwaliteit' en opleidingsniveau. Familieleden worden in het kader van gezinshereniging niet langer gemakkelijk toegelaten en illegale immigranten zullen niet langer na een verblijf van tien jaar in Frankrijk automatisch een verblijfsvergunning krijgen. Het parlement zal jaarlijks bekijken hoeveel migranten er nodig zijn, en in welke arbeidssector.

Van alle migranten wordt verwacht dat zij Frans zullen leren en de wetten van Frankrijk respecteren. Daartoe zullen ze een contract moeten ondertekenen.

Het doel van het beleid is 'Frankrijk controle te geven over haar immigratie', aldus De Villepin.

Eind vorig jaar kondigde de regering al beperkende maatregelen aan voor huwelijkskandidaten, studenten en asielzoekers. Beperking van immigratie is een centraal thema in de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2007, waaraan zowel De Villepin als Sarkozy, meedoen. Sarkozy heeft al vaak aangekondigd immigratie veel verder te willen terugdringen.