Ovenschotel na het bridgen

Voor 4 personen:

500 gram hachee of riblappen

2 uien, boter

1bouillontablet

4 laurierbladeren

6 kruidnagels

zout, peper, nootmuskaat

1 eetlepel mosterd

facultatief: 1 snee ontbijtkoek

800 gram - 1 kilo aardappelen

500 gram gesneden rode kool

2 appels

1,5 deciliter melk, 1 ei

2 - 3 eetlepels maïzena

Mijn straatgenoten zijn een bonte mengeling van jong en oud, van welkome vreemdelingen en van oudgedienden. Ze vervelen zich niet. Zo zoeken drie dames en een heer elkaar elke week op om te bridgen. De bijeenkomst verloopt volgens vast patroon. De middag begint met thee en wat lekkers. Om vijf uur komt er een borrel op tafel met knabbels. Het gezamenlijk maal na afloop is grotendeels voorbereid, want je kunt het kaartspel natuurlijk niet onderbreken. Een ovenschotel draagt bij aan de gezelligheid en gemak.

Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel en snipper de uien. Verhit 40 gram boter in een braadpan en bak daarin het vlees rondom bruin. Bak op laag vuur de snippers ui twee minuten mee. Giet warm water in de pan tot het vlees onderstaat. Doe er het bouillontablet, twee laurierbladeren, drie kruidnagels, wat zout, peper en de mosterd bij, plus eventuele koek.

Laat het gerecht, met een deksel op de pan, 2,5 tot 3 uur zachtjes sudderen. Kook de aardappelen in water met zout in 20 minuten gaar. Kook de kool op laag vuur in een bodem water met de overige laurierbladeren en kruidnagels eveneens 20 minuten. Snijd de geschilde appels in blokjes en kook die de laatste 10 minuten met de kool mee.

Verwarm de melk; klop het ei los. Stamp de aardappelen fijn en roer er de melk en een klontje boter door. Breng de puree met zout, peper en nootmuskaat op smaak en meng er het ei door. Roer de maïzena glad met water. Giet het meeste kookvocht van de kool af en bind de rest met een deel van het maïzenapapje. Het andere deel dient voor het binden van het vleesvocht. Schep het vlees in een ovenschaal. Daarop gaat de kool en tot slot de puree. Trek met een vork een kunstig patroon in de puree. Zet de schaal 25 tot 30 minuten in de oven bij 200 graden Celsius.

Morgen: Ragù Bolognese.

    • Annelène van Eijndhoven