Onderzoek 'hakenkruis'-brand gestaakt

Het onderzoek naar de brand in een woning in Amsterdam vorig jaar maart, waarbij de bewoner om het leven kwam, is stopgezet. De brand en de dood van de 65-jarige bewoner veroorzaakte grote commotie in de buurt. De brand bleek aangestoken en op de deur van het huis werd een soort hakenkruis aangetroffen. Volgens het openbaar ministerie (OM) is uit het onderzoek niet gebleken wie de brand gesticht heeft.

Een woordvoerder van het OM laat weten dat de mogelijkheid niet wordt uitgesloten dat het slachtoffer de brand zelf heeft aangestoken. 'In de woning zijn vluchtige stoffen en meerdere brandhaarden aangetroffen. Bovendien heeft onderzoek niet aan kunnen tonen dat mogelijke daders binnen zijn geweest.'

Vlak voor de brand op 17 maart 2005 hoorden getuigen een explosie. Ook zou er op dat moment een auto hard zijn weggereden. Het slachtoffer had geregeld woorden met jongeren in buurt, die volgens hem overlast veroorzaakten. Door deze omstandigheden dachten sommige buurtbewoners dat hangjongeren verantwoordelijk waren voor de brandstichting.

Volgens de woordvoerder heeft het onderzoek voor brandstichting geen aanwijzingen opgeleverd. Op een gegeven moment heeft een nieuw team opnieuw onderzoek gedaan naar het incident. Ook dat leverde geen resultaten op. Daarom is het onderzoek nu stopgezet. Alleen als er nieuwe tips en aanwijzingen binnenkomen, wordt het onderzoek hervat, aldus de woordvoerder.