Omroep in Drenthe schorst sportredactie na staking

Bij de regionale publieke omroep RTV Drenthe is de complete sportredactie geschorst nadat ze een dag hadden gestaakt. De negen sportredacteuren van de omroep eisen onmiddellijke opheffing van de schorsing, die ze begin deze week kregen opgelegd. Hun advocaat praat hier vandaag over met een raadsman van de directie.

De sportredactie is voor twee weken geschorst, nadat ze de zondag ervoor in werkstaking waren gegaan. De reden was volgens hen dat directeur Rob Staal niet was ingegaan op hun voorstel om de Drentse commissaris van de koningin, Relus ter Beek, als bemiddelaar te vragen in een intern conflict tussen de sportredactie en chef nieuws en sport Bert Visser. Sportredacteur en woordvoerder A. Plekkenpol zegt dat redacteuren volgens de CAO eerst moeten worden gehoord, voordat ze kunnen worden geschorst. “Dit is niet gebeurd, dus de schorsing is niet rechtsgeldig.“

De problemen ontstonden nadat de directie sportverslaggever Herbert Dijkstra begin dit jaar ontsloeg. Formeel omdat hij zijn contract niet op tijd zou hebben geretourneerd. Plekkenpol vermoedt dat Dijkstra's kritiek op Visser mede oorzaak was van zijn ontslag. “Hij fungeerde als klokkenluider.“ Dijkstra vond dat Visser sport te weinig prioriteit geeft. Het ontslag van de ervaren Dijkstra viel slecht bij zijn collega's. Zij zegden het vertrouwen in Visser op.

Directeur Staal betreurt de gang van zaken, maar wil verder niet ingaan op het conflict. RTV Drenthe meldde deze week dat Staal commissaris Ter Beek “niet de meest geschikte kandidaat“ vindt om te bemiddelen.

“Wij willen gewoon aan het werk en hopen uit de impasse te komen“, zegt redactiewoordvoerder Plekkenpol, die bij de omroep een contract voor acht uur heeft en wethouder van de Friese gemeente Weststellingwerf is. Een van de eisen van de redacteuren is de benoeming van een aparte chef sport.

De omroep RTV Drenthe, die jaarlijks 7,2 miljoen euro subsidie krijgt, is na RTV Noord de best beluisterde en bekeken regionale omroep van Nederland. Volgens Plekkenpol is de commotie niet goed. “Een kledingsponsor van het sportprogramma heeft zijn contract al opgezegd. En Provinciale Staten in Drenthe moeten binnenkort belissen over de jaarlijkse prijscompensatie.“