Minderheid in Guantánamo is lid Al-Qaeda

Slechts eenderde van de ruim 500 gevangenen op de Amerikaanse basis Guantánamo Bay heeft banden met het terreurnetwerk Al-Qaeda en eenvijfde was aangesloten bij de Talibaan.

Dat concludeert een groep advocaten op basis van openbare informatie van het Amerikaanse ministerie van Defensie over de jaarlijkse evaluatie van de gevangenen. Tijdens die evaluatie bekijkt een militaire commissie of een gevangene terecht bestempeld is als 'vijandig strijder'. De VS houden sinds januari 2002 honderden 'vijandige strijders', vooral vermeende Al-Qaeda- en Talibaanstrijders, vast op Guantánamo Bay op Cuba

Uit de documenten blijkt volgens de advocaten - van wie een aantal een Guantánamo-verdachte vertegenwoordigt - dat slechts acht procent van de 500 gevangenen daadwerkelijk heeft gevochten. Dertig procent was lid van een terreurbeweging of aanhanger van de Talibaan, maar vocht niet. Zestig procent van de gevangenen zit echter vast op basis van vage vermoedens of aanwijzingen.

Ook werd slechts zeven procent van de verdachten opgepakt door het Amerikaanse leger. De overige gevangenen zijn in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan gevangengenomen door het Pakistaanse leger (36 procent) of door de Noordelijke Alliantie, de Afghaanse strijdgroepen die de Amerikanen steunden (11 procent). Van de meesten is echter onbekend hoe ze in Amerikaanse handen zijn gekomen (44 procent).

De advocaten vermoeden dat zij door premiejagers zijn uitgeleverd. Ze wijzen er op dat de VS ten tijde van de inval in Afghanistan beloningen beloofden voor het oppakken van 'vijandige strijders'

Het Pentagon weigerde gisteren commentaar te geven op de conclusies van de advocaten.

De krant The New York Times meldde gisteren dat de bewakers enkele gevangenen in hongerstaking dwingen om toch te eten, onder meer door voedsel via sondes door de neus toe te dienen terwijl de gevangenen zitten vastgebonden. Dit moet voorkomen dat ze proberen over te geven.

Volgens de commandant van Guantánamo Bay zijn slechts vier gevangenen in hongerstaking en worden zij 'wanneer dat noodzakelijk is' op deze manier gevoed. Zijn woordvoerder zei dat het toedienen van voedsel op een humane manier gebeurt.