Koningen van school vinden toets makkelijk

Waarom komt Sinterklaas ook in Suriname? Deze vraag werd gesteld tijdens de Citotoets, onderdeel wereldoriëntatie.

Leerlingen van Groep 8 van de Burchtschool in Amsterdam centrum vieren het einde van de Cito-toets Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060209
Leerlingen van Groep 8 van de Burchtschool in Amsterdam centrum vieren het einde van de Cito-toets Foto NRC H'Blad, Maurice Boyer 060209 Boyer, Maurice

“Antwoord C was écht grote onzin“, zegt Rosa van Triest (11). “Er stond dat Suriname vlak naast Spanje ligt en daar komt Sinterklaas vandaan.“ Max van der Zwaag (12) reageert met gefronste wenkbrauwen: “Het ging toch niet over Suriname? Sint ging naar Curaçao.“ “Hoe dan ook“, zegt Rosa, “ik vind het best zielig dat Sint naar een land moet waar het snikheet is. En dat met zo een lange mantel.“

Rosa en Max en ook Maria Sierman (11) en Jochem Woutershoes (11), allen kinderen uit groep 8 van de Burghtschool in Amsterdam vonden de Citotoets niet moeilijk. “Eigenlijk is de toets een herhaling van alle dingen die je allang geleerd hebt“, zegt Maria.

De citotoets helpt de meester, juffen en ouders om een goede school te kiezen na de basisschool. De uitslag van de toets wordt in april bekend gemaakt. Voor Rosa, Max, Maria en Jochem komt dat advies te laat. “Ik heb mij al ingeschreven op het Barlaeus,“ vertelt Jochem. Dat is een gymnasium: “De sfeer is er rustig en ik vind de mensen daar vriendelijk.“

Jochem is zeer bezorgd of hij na de zomer wel geplaatst wordt op het Barlaeus. Meer dan om de uitslag van zijn citotoets. “Er zijn te veel aanmeldingen“, vertelt hij. Er zal geloot worden om een plekje. “Ik zou het vreselijk vinden om uitgeloot te worden“, zegt Max. Max wil naar het Amsterdams Lyceum. Maria knikt. “Je moet je wel thuis kunnen voelen op je nieuwe school. Dat is heel belangrijk.“ “Straks ben je alleen“, legt Rosa uit, “dan moet je nieuwe vrienden maken.“

Tot het eind van dit schooljaar zijn Rosa, Max, Maria en Jochem nog bij elkaar op hun basisschool en dat is fijn en best bijzonder. “Je bent de oudste van de school en dan voel je je ook een beetje...“ Rosa zoekt naar een passend woord. Max weet het: “De Koning!“

    • Jitka Xantinidou