Iván Fischer componeert sfeervolle treurmuziek

Hij is beroemd als dirigent/oprichter van het beste orkest van Oost-Europa: het Budapest Festival Orchestra. Daarnaast is Iván Fischer regelmatig te gast bij onder meer het Concertgebouworkest - ook een beetje thuis, omdat hij hier woonde en Nederlands spreekt.

Minder bekend is dat Fischers oriëntatie ook muzikaal gezien breed is; in Felix Merites gingen gisteren enkele van zijn eigen composities in wereldpremière.

Het concert werd georganiseerd door de Stichting Het 20ste-eeuwse Lied, waarvoor Fischer eerder een Kodály-programma dirigeerde. Hij liet hij artistiek leidster/pianiste Reinild Mees toen enkele eigen probeerselen zien, wat leidde tot opdrachtcomposities van onder meer Eine Deutsch-Jiddische Kantate, het werk dat ook zijn sterkste bleek. 'Het is een poging de paradox tussen de Duitsland-verering van de Oost-Europese joden, de Holocaust, en de nu nog steeds bestaande verering te verklanken', lichtte hij vooraf toe. Die inhoud bleek uit de muziek; een mix van 'Duitse' aria's à la Bach en treurmuziek in Jiddische volksliedstijl, door de jonge Nederlandse sopraan Cora Burggraaf krachtig én met authentieke dikke 'l' gezongen. Vooral de slotaria Grabschrift, een variant op Erbarme dich met trompet in plaats van viool, klonk zo roerend dat je de melodie na afloop in de vestiaire hoorde fluiten. Ideale filmmuziek. Dat gold niet voor Fischers vitale werken voor vrouwenkoor, die hij zelf dirigeerde met het Nationaal Jeugdkoor in een kring om hem heen.

Fischers werk klonk naast nieuwe stukken van de Frans-Hongaarse, hier opgeleide Matthias Kadar, sterk in de indringende liederen Encore et Toujours. Kadar deelt met Fischer gevoel voor theatraal effect, bleek uit de fantasievolle 5+1 Gedichten voor vrouwenkoor. De uiterste consequentie van die eigenschap uitte hij, zelf zingend met een chansonstem die naar meer deed verlangen, in eigen chansons in de stijl van Brassens en Brel. Die bronnen werden bevestigd in de toegift; Brels La valse à mille temps met Kadar als Brel en Fischer hoempaënd aan de piano.

Concert: werk van Iván Fischer en M. Kadar (zang) met C. Burggraaf, Nat.Jeugdkoor, R. Mees e.a., 9/2 Felix Meritis, Amsterdam.
    • Mischa Spel