'Italiaanse politici lieten zich betalen'

Italiaanse politici en regeringsvertegenwoordigers hebben de afgelopen jaren steekpenningen ontvangen in ruil voor steun aan Antonio Fazio, de inmiddels afgetreden president van de Italiaanse Centrale Bank. Dit heeft de ex-president van de Banca Popolare Italiana, Gianpiero Forani volgens La Repubblica, in zijn cel gezegd tegen vertegenwoordigers van het openbaar ministerie. Het OM wil volgens de krant een vooronderzoek openen.

Fiorani, de man die voorop ging in de strijd met ABN Amro om de bank Antonveneta, noemt twee namen in het bijzonder. Roberto Calderoli, minister van Hervorming en huidige leider van de Lega Nord, en zijn staatssecretaris Aldo Brancher van Forza Italia. Calderoli zou een garantstelling hebben gekregen en ook om een huis in het plaatsje Lodi hebben gevraagd. Brancher ontving geld op zijn rekeningen. Ook bekende Fiorani dat hij de in problemen geraakte bank Credieuronord van de Lega Nord heeft gered om 'de gunst te winnen van de Lega Nord'.

Fiorani wilde Fazio beschermen omdat de bankpresident hem steunde bij zijn overnameplannen. Fiorani zou al zijn begonnen met het omkopen van politici na de ineenstorting van de melkmultinational Parmalat, eind 2003. Toen wilde minister Giulio Tremonti van Financiën de wet op het spaarwezen wijzigen om Fazio's macht te beperken. De voorstellen werden tot verbazing van Tremonti geblokkeerd door eigen collega's van de Lega Nord en Forza Italia.