Intact graf ontdekt bij Luxor

Amerikaanse archeologen hebben voor het eerst sinds de jaren twintig een ongeopende graftombe uit de tijd van de farao's ontdekt in de Egyptische Vallei der Koningen, bij Luxor. Het gaat om een kleine graftombe, met daarin vijf of zes sarcofagen die nog intact lijken.

Een drieduizend jaar oude faraonische doodskist in de recentelijk ontdekte graftombe. Foto Reuters A 3,000-year-old Pharaonic coffin lies in a newly discovered tomb at the valley of the Kings in Luxor, Egypt February 10, 2006. The tomb, discovered this week by a U.S. team from the University of Memphis, contains coffins and mummies and clay containers all yet to be analysed by experts. REUTERS/Aladin Abdel Naby REUTERS

Het graf dateert uit ongeveer dezelfde periode als dat van Toetanchamon, de farao uit de achttiende dynastie die regeerde van 1345 tot 1335 v. Chr. Diens graf vol goud en sieraden werd in 1922 ontdekt, op vijf kilometer van deze tombe.

Of de mummies in het nieuw ontdekte graf ook van koninklijke bloede waren is nog niet duidelijk, maar de soberheid doet vermoeden van niet. De ontdekking is gedaan door een groep archeologen van de Universiteit van Memphis. Ze hadden vanmorgen nog niet de gelegenheid gehad de kleine, volle graftombe goed te onderzoeken.

Wel hebben ze vastgesteld dat de houten sarcofagen enigszins menselijke vormen hebben en kleurige maskers. In de tombe, die bestaat uit één kamer, staan ook twintig grote, witte kruiken. De archeologen ontdekten het graf bij toeval.