In Turijn brandt de vlam van de waarheid

Een Italiaanse droom wordt vandaag werkelijkheid, met op de achtergrond 15.000 man politie, in de lucht Awacs-spionagevliegtuigen en op de daken scherpschutters. Het olympische feest en het examen voor Italië kunnen beginnen.

De Italiaanse kranten laten er vanochtend geen misverstand over bestaan. 'De vlam van de waarheid' wordt vandaag ontstoken in Turijn. Niet alleen voor Turijn en voor de Winterspelen, 'maar voor heel Italië, voor ons allemaal is het uur van de waarheid aangebroken', zo stelt de grootste krant in Italië, de Corriere della Sera. 'Een examen voor het land', zo kopt La Gazzetta dello Sport.

Nu Sophia Loren, Yoko Ono en Laura Bush zijn aangekomen in Turijn heeft de olympische koorts zich eindelijk verspreid over de rest van het land. En Italië is zenuwachtig. Zal het allemaal goed verlopen? De kranten benadrukken vanochtend dat de wereld de komende twee weken zal zien wat voor een land Italië is. 'Zullen we de gebruikelijke lachwekkende Italiaantjes zijn die altijd maar kabaal maken en op de vuist gaan, (...) of zullen we de Italianen uit onze beste dagen zijn, stijlvol, perfect georganiseerd, met gevoel voor humor, gastvrijheid, cultuur en wedstrijdsport', zo vraagt de Corriere della Sera zich af.

Premier Silvio Berlusconi heeft een videoboodschap voor alle Italianen klaar liggen, waarin hij ze, net als president Ciampi eergisteren, oproept tot eendracht en verantwoordelijkheidszin. Wie het feest verstoort, zal streng worden aangepakt.

Het zou een schande zijn, zo stelt La Stampa, om deze olympische kans te verprutsen in naam van deelbelangen van bepaalde groepen. De anti-globalisten hebben opnieuw acties aangekondigd. Ze willen protesteren tegen Coca-Cola, tegen de fake van de Spelen in een stad waar ook veel armoede is, en tegen de tunnel die moet worden gegraven om Italië en Frankrijk met een hogesnelheidslijn te verbinden. En hoe zullen de stugge Turijners zich eigenlijk gedragen? Zullen ze in staat zijn om van het feest te genieten? In La Stampa roept columniste Luciana Littizetto haar stadsgenoten tot de orde. 'Doe me een heilig plezier. Hoe op met klagen. Stop voor vijftien dagen Piemontees te zijn. Dat kost toch geen moeite. Het zijn maar twee weken en dan kunnen jullie je jammerklachten weer hervatten.'

    • Bas Mesters