Hirsi Ali: aanpak premier te slap

Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) heeft in een toespraak in Berlijn de in haar ogen te slappe aanpak van de Nederlandse regering in de zogeheten cartoonrel bekritiseerd. Volgens haar wordt te lauw gereageerd op de rellen in de Arabische wereld en de kritiek van moslims op Nederlandse media die de cartoons publiceren. 'Ik zou willen dat onze minister-president het lef van premier Rasmussen (de Deense premier, red.) had.'

De Essalammoskee aan de Colloseumweg in Rotterdam-Feijenoord. Foto Bas Czerwinski 08-02-2006, ROTTERDAM. BOUW VAN MOSKEE AAN DE COLLOSEUMWEG. FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

Hirsi Ali reist dezer dagen door Europa om de discussie over de vrijheid van meningsuiting aan te gaan. Afgelopen weekend bezocht zij Oslo. Volgens Hirsi Ali heeft Rasmussen een goede beslissing genomen door vertegenwoordigers uit de Arabische wereld niet te willen ontvangen. 'Het is volgens mij goed om kritische tekeningen en films te maken over Mohammed. Het is noodzakelijk om boeken over hem te schrijven om gewone burgers te onderwijzen over hem', aldus Hirsi Ali. 'Ik wil geen religieuze gevoelens kwetsen, maar ik wil me niet onderwerpen aan tirannie. Vragen dat mensen die de lessen van Mohammed niet accepteren hem niet mogen tekenen, is geen verzoek om respect maar om onderwerping.'

Premier Balkenende (CDA) heeft gisteren, tijdens een toespraak voor het Landelijk Overleg Minderheden, zijn bewondering uitgesproken voor de manier waarop moslims in Nederland omgaan met de internationale cartoonrel. 'Ik waardeer het enorm dat we in Nederland onze kalmte weten te bewaren', aldus de premier. Hij sprak 'groot respect' uit voor 'leiders van organisaties en vertegenwoordigers van religies'. 'We laten ons niet gek maken. We kiezen in Nederland samen de vreedzame weg. De weg van gesprek en van vreedzaam protest. En in laatste instantie de weg van de rechter. Zo hoort het.'

Eerder deze week zei premier Balkenende in de Tweede Kamer dat hij niets voelt voor een gedragscode voor journalisten en cartoonisten om voorzichtig om te gaan met religieuze gevoeligheden. Wel vindt hij dat schrijvers en tekenaars zich bewust moeten zijn van hun verantwoordelijkheid. Hij kreeg brede steun van de Tweede Kamer.