Hamas mag in Rusland op bezoek komen

. Tot ontsteltenis van Israël heeft de Russische president Poetin gisteren aangekondigd de moslimfundamentalistische organisatie Hamas te zullen uitnodigen voor besprekingen in Moskou.

'Wij hebben Hamas nooit als een terroristische organisatie beschouwd. Hamas is aan de macht gekomen na democratische verkiezingen, wij moeten de keuze van het Palestijnse volk respecteren', aldus Poetin in Spanje.

Hamas heeft positief gereageerd op de onverwachte invitatie, waarvoor overigens nog geen tijdstip is vastgesteld. Israël beschouwt de 'legitimatie van Hamas als een dolkstoot in de rug', zei minister van Onderwijs Meir Sheetrit vandaag. 'Hoe zou Rusland reageren als wij de Tsjetsjeense rebellen zouden uitnodigen om naar Jeruzalem te komen?', aldus Sheetrit.

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei gisteravond dat Moskou een 'helder en ondubbelzinnig signaal wil geven' dat de internationale gemeenschap verwacht dat Hamas 'verantwoordelijke besluiten' neemt en Israël erkent.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Jeruzalem erkende dat Rusland Hamas nooit heeft beschouwd als een terroristische organisatie. 'Dat is een meningsverschil. Maar het is heel iets anders als de Russische president Hamas uitnodigt voor een bezoek. Dat is in strijd met eerdere verklaringen van het Kwartet.' Twee weken geleden onderstreepte het Kwartet (de VS, de EU, de VN en Rusland) dat er een fundamentele tegenstelling is tussen een gewapende groep en het opbouwen van een democratische staat.

Ook Washington reageerde verrast. De Amerikaanse ambassadeur in Moskou heeft opdracht gekregen om opheldering te vragen.

Hamasleiders zeiden voor de verkiezingen al te verwachten dat Rusland, China en een aantal Europese en Arabische landen zouden willen samenwerken met een door Hamas gedomineerde Palestijnse Autoriteit. Israël ziet de vrees bevestigd dat de internationale gemeenschap 'afglijdt' naar erkenning van Hamas.

In Gazastrook hebben Palestijnse militanten gisteren het ministerie van Financiën bezet uit protest tegen het uitblijven van salarissen. De chaos in Gaza heeft met de ontvoering van de Egyptische militaire attaché, die wordt vastgehouden door de Aqsabrigades, een nieuwe dimensie gekregen. Woedend Egypte heeft alle staf opgedragen de Gazastrook onmiddellijk te verlaten. De ontvoering is bedoeld om de Palestijnse Autoriteit te dwingen de Aqsabrigades te rekruteren als politiemannen.