Greenspan spreekt weer

'De Amerikaanse economie groeit dit jaar voorspoedig en dat kan gevolgen hebben voor het monetaire beleid.'' Dat zou Alan Greenspan, de vorige week afgetreden topman van de Amerikaanse centrale bank, volgens geruchten hebben gezegd in een toespraak op een bijeenkomst van fondsbeheerders van zakenbank Lehman Brothers, eerder deze week.

De uitgelekte opmerkingen veroorzaakten kortstondig deining op de financiële markten, omdat ze strijdig lijken met signalen van de Amerikaanse centrale bank zelf. Die zei dat de rente niet ver meer zal worden opgeschroefd. Greenspan was nog bij de officiële inauguratie van zijn opvolger, Ben Bernanke.

Greenspans optreden bij Lehman, waarvan de inhoud enkel via het geruchtencircuit bekend is, heeft inmiddels geleid tot de nodige controverse. Veel marktpartijen vinden dat de ex-centralebankier een periode van stilte in acht zou moeten nemen, voor hij zich in het lezingencircuit stort.

Voor zijn afscheid circuleerden bedragen van tot 150.000 dollar die een optreden van Greenspan kunnen gaan kosten. Diens salaris bij de centrale bank bedroeg rond 180.000 dollar.