Gieren, lachen en brullen

Vorige week zonk op zee een schip dat was geladen met zuur. Het tankschip verging niet met man, maar wel met muis. Dat is niet zo mooi. Want zeevogels raken besmeurd met olie, en vissen gaan dood door dat zuur.

Gieren in India foto Reuters A pair of white-rumped vultures sit in a tree in this undated handout released by rspb-images.com January 30, 2006. Scientists have offered a ray of hope to Asian vultures being wiped out in India after eating the corpses of cattle treated with a common anti-inflammatory drug. FOR EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVES NO SALES REUTERS/Guy Shorrock/rspb-images.com/Handout
Gieren in India foto Reuters A pair of white-rumped vultures sit in a tree in this undated handout released by rspb-images.com January 30, 2006. Scientists have offered a ray of hope to Asian vultures being wiped out in India after eating the corpses of cattle treated with a common anti-inflammatory drug. FOR EDITORIAL USE ONLY NO ARCHIVES NO SALES REUTERS/Guy Shorrock/rspb-images.com/Handout REUTERS

Toch valt dat met die vissen wel weer mee. Toen het oorlog was, lang geleden, zonken iedere dag wel een paar schepen. En dat ging jaren zo door. De vissersboten mochten toen niet uitvaren.

Toen de oorlog was afgelopen, voeren de vissers weer uit en vingen zo veel vissen dat ze hun ogen niet konden geloven. Dat was lachen.

Hard vissen is dus slechter voor de visstand dan boten laten zinken. Dat het zinken van schepen niet zo heel erg is, komt doordat het zeewater de olie en het zuur verdunt. In de oceaan verdunt zoiets best snel. Logisch: als je in de tram een windje laat, stinkt het ook veel erger dan wanneer je er eentje buiten in de open lucht laat vliegen.

Het verdunnen van giftige stoffen helpt helaas niet altijd. Veertig jaar geleden kwam een heel gemeen goedje in het milieu: DDT. Dat was bedoeld om nare muggen van dood te laten gaan. Het spul verdunde vervolgens wel, maar bleef hangen in muizen en ratten, net zoals paperclips aan een magneet.

En roofvogels aten iedere dag wel een paar muizen op. Het gif hoopte zich daardoor in die vogels op. Dertig jaar geleden waren er in Nederland daarom bijna geen roofvogels meer over.

Dat was gelukkig lang geleden. De minister van DDT heeft dat spul toen verboden. En nu gaat het weer goed met roofvogels. Althans, in Nederland.

In India niet. Daar zijn gieren nu het slachtoffer van een verdunning die geen verdunning is. Arme gieren.

Die gieren eten altijd rondslingerende dode dieren, zoals koeien die de Indiase boeren los in het bos laten lopen. Als die koeien ziek zijn, dan geven die Indiase boeren ze een medicijn. Dat geneesmiddel heet Diclofenac - medicijnen hebben altijd rare namen.

Soms gaan die koeien toch dood. Die boeren gooien ze dan op de vuilnishoop, want zo doen Indiase boeren dat. De gieren peuzelen ze dan lekker op. Opgeruimd staat netjes. Maar die gieren kunnen dus niet tegen dat Diclofenac, net zoals onze roofvogels niet tegen DDT konden. Ze gaan eraan dood.

Een op de twintig Indiase gieren is nog maar in leven. Als dat zo doorgaat sterven ze uit. Om te brullen. Maar nu het goede nieuws. Diclofenac wordt verboden en vervangen door een ander medicijn waar de resterende gieren wel tegen kunnen. Dat nieuwe spul is wel iets duurder. Dat is dan weer een beetje zuur.

    • Menno Steketee