En opnieuw mist Wessels een mooi tennisduel

Opnieuw wordt de Nederlandse Davis-Cupploeg getroffen door blessures. Voor de vandaag begonnen wedstrijd tegen Rusland moest Peter Wessels afzeggen.

Peter Wessels had er maanden van blessureleed voor over om vanmiddag in de Amsterdamse Rai voor Nederland te schitteren in de eerste ronde van de Davis Cup. Zelfs door de uitslag van een MRI-scan waaruit bleek dat de 25-jarige tennisser een scheurtje in een borstspier had opgelopen, liet hij zich eerst niet uit het veld slaan. Hij had toch de voorbije weken zonder pijn gespeeld? Voor de Davis-Cupontmoeting met Rusland wilde Wessels best een risico nemen.

Maar captain Tjerk Bogtstra wilde daar - wijs geworden door ervaringen uit het verleden - niet aan. Een half jaar geleden stapte Wessels in het duel met Slowakije met een zere rib de baan op en beëindigde de partij tegen Dominik Hrbaty met opgave. Later bleek dat Wessels met een gebroken rib had gespeeld.

Om te voorkomen dat de geschiedenis zich zou herhalen greep Bogtstra in. Wessels had in januari tijdens de finale van de Hopman Cup een blessure aan zijn borst opgelopen. Een dokter adviseerde de tennisser een scan te laten maken omdat er waarschijnlijk een scheurtje in een spier zat. Maar na een paar dagen in de Australische zon had Wessels nergens last meer van en besloot hij de scan niet te laten maken. De pijn die Wessels deze week tijdens de trainingen voelde, deed hij af als 'spierpijn'. 'Ik voel me fit', zei hij woensdag nog. Bogtstra stond er echter op dat Wessels alsnog de scan liet maken.

Opnieuw bleek Wessels zich vergist te hebben in zijn eigen lichaam. De 'spierpijn' bleek niet te komen door hard trainen, maar door een scheurtje in de borst. De verslagenheid was groot bij de tennisser die veel kwetsuren overwon, maar zelden lange tijd fit was. Als Wessels zou spelen tegen Rusland was het risico aanwezig geweest dat de spier helemaal af zou scheuren. Reden voor Bogtstra om in te grijpen. Wessels kon niets anders doen dan zijn plaats in het team afstaan aan Jesse Huta Galung. Melle van Gemerden nam vandaag Wessels plek op de baan tegen Nikolai Davidenko in.

Veel gedachten gingen door het hoofd van Wessels. 'Mag het dan nooit goed met me gaan? Is mijn lichaam dan echt niet geschikt voor topsport? Ik mis steeds de mooie dingen. Moet ik maar stoppen dan? Dat ga je denken. Maar maandag begin ik met mijn revalidatie. Dat zal soms met tegenzin gaan, maar andere mensen gaan ook niet altijd met plezier naar hun werk. Daar houd ik me maar aan vast.'

Wessels wist zich ruim een jaar geleden knap terug te vechten in de top-honderd. Maar met een 179ste plaats op de wereldranglijst en een nieuwe blessure is hij terug de kelders van het internationale tennis. Juist in die wetenschap had Wessels vandaag nog een keer voor een groot publiek willen spelen.

    • Koen Greven