Cultuurchef van Jyllands-Posten op non-actief

Hoofdredacteur Carsten Juste van de Deense krant Jyllands-Posten heeft de chef van de culturele redactie, die verantwoordelijk was voor de publicatie van de omstreden cartoons van de profeet Mohammed, voor onbepaalde tijd met vakantie gestuurd. Volgens Juste deed hij dat omdat 'de last die op zijn schouders rust' te zwaar is.

Critici menen dat het vertrek van cultuurchef Flemming Rose het gevolg is van verschil van mening. Rose zei deze week dat de Jyllands-Posten bereid was om de winnende cartoon van een wedstrijd in een Iraanse krant over de holocaust af te drukken. Juste liet echter weten dat zijn krant nooit een spotprent over de holocaust zou publiceren. Eerder bleek dat de krant een paar jaar geleden een karikatuur van Jezus weigerde uit vrees de lezers te kwetsen.

De Deense vice-premier, Bendt Bendtsen, heeft gisteren begrip getoond voor de woede van moslims over de cartoons. In een toespraak voor zakenlieden noemde hij weliswaar de vrijheid van meningsuiting een fundament van de democratie, maar, voegde eraan toe: 'we hebben een verantwoordelijkheid om eerst na te denken, voordat we iets zeggen'.

De kleine, Noorse christelijke krant Magazinet, die de twaalf cartoons uit de Jyllands-Posten op 10 januari publiceerde, heeft vanmorgen excuus aangeboden. 'Ik wil persoonlijk tegen de moslimgemeenschap zeggen dat het me spijt dat we haar religieuze gevoelens hebben gekwetst', aldus hoofdredacteur Vebjørn Selvik op een persconferentie waar hij onder anderen verscheen samen met de leider van de Noorse islamitische gemeenschap.

De Deense ambassadeur in Egypte heeft gezegd dat de Egyptische krant Al Fagr de cartoons al op 17 oktober vorig jaar publiceerde. Dat leidde toen niet tot rellen. (AP, AFP)