Cel- en werkstraf voor hackers overheidssite

Vier computerkrakers zijn door het gerechtshof in Den Haag vanochtend veroordeeld tot celstraffen en taakstraffen voor een gerichte computeraanval op de internetpagina's van de overheid (overheid.nl en regering.nl van de Rijksvoorlichtingsdienst) en van andere instellingen en bedrijven.

De zwaarste straf kreeg de enige meerderjarige van het gezelschap. Hij werd veroordeeld tot 38 dagen celstraf, zes maanden voorwaardelijk en een werkstraf van 240 uur. De drie hackers die ten tijde van het misdrijf nog minderjarig waren kregen lagere straffen. Alle vrijheidsstraffen zijn al uitgezeten tijdens het voorarrest. De opgelegde werkstraffen dienen nog wel uitgevoerd te worden. De computers waarmee de aanvallen zijn uitgevoerd zijn verbeurdverklaard.

De vier leden van krakersgroep 0x1fe openden op 4 oktober 2004 de aanval op de sites overheid.nl, regering.nl, geenstijl.nl en telegraaf.nl. Door 180.000 slecht beveiligde computers constant internetpagina's van de websites op te laten vragen werden de sites vier dagen lang onbereikbaar.

Zeker 50.000 andere internetpagina's werden indirect getroffen en werden traag.

De groep eiste de aanval vrijwel meteen op en noemde het een protest tegen het kabinetsbeleid en tegen sites met wie zij het politiek oneens waren.

De zogenoemde ddos-aanval (distributed denial of service) was vorig jaar de allereerste die Justitie ooit voor de rechter bracht. Formeel hebben de krakers het computerverkeer verstoord met hinder voor dienstverlening en toegang tot informatie.

Het vergrijp heeft volgens het Gerechtshof grote financiële schade veroorzaakt en de getroffen bedrijven ernstig gehinderd in hun bedrijfsvoering. Het hof oordeelt dat het vergrijp voldoende staat omschreven in de huidige strafwet. Tegen het gebruik van computertechniek als 'slagwapen' dient volgens het hof streng te worden opgetreden.