Boek dat “Piet' heet laat ik staan

Dit jaar mogen alle kinderen van Nederland weer het beste boek kiezen. Via school, bibliotheek, boekwinkel of internet kunnen ze stemmen op hun meest spannende, grappige of zielige boek.

© Jorgen Krielen-Amsterdam Kinderen van BS de Schakel zijn kinderjury 2006. Namen via Lotte. Van links boven, met de klok mee: Cherrelle, Dylan, Moufissa, Meleny. foto Jorgen Krielen

Op 15 februari is het Kinderboekenfeest in Amsterdam Arena. Dan leren de kinderen van de Amsterdamse basisschool De Schakel hoe ze een boek moeten beoordelen.

“Als ik een boek lees, zit ik in een heel andere wereld, dan zie en hoor ik niks meer“, zegt Cherrelle Bedfrod (12).

“Ik heb hetzelfde“, vertelt Moufissa Tamimy (11). “Als mijn broertje dan roept dat hij met me wilt spelen, moet hij aan me trekken om aandacht te krijgen.“ Ze lezen allebei heel veel en stemmen binnenkort in de Nederlandse Kinderjury.

Alle kinderen in Nederland kunnen dat doen. Uit de boeken met de meeste stemmen kiest De Senaat, waarin twaalf kinderen komen te zitten, de allerbeste. Cherrelle, Moufissa en hun klasgenoten Meleny La Bast (11) en Dylan Bakker (12) gaan met hun schoolgenootjes tijdens de aftrap van de Kinderjury op het Kinderboekenfeest leren hoe ze boeken moeten beoordelen.

Een boek moet er leuk uitzien, een goede titel hebben en de tekst op de achterkant moet goed zijn“, vindt Meleny. Dat klopt volgens Moufissa. “Een boek met als titel Spijt lijkt spannend. Als de tekst op de achterflap ook nog goed is, haal ik het uit de bibliotheek. Als een boek Piet heet en geen leuk verhaal achterop heeft, laat ik het staan.“ De titel en illustratie op de voorkant trekken mensen, aldus Cherrelle. De Senaat moet daar goed op letten, vinden ze.

Maar dat gaat om de buitenkant van een boek. Hoe beoordeel je nu voor de Kinderjury welk boek van binnen ook goed is? “Ik wil verschillende onderwerpen in één boek. Een boek moet zielig, grappig en spannend zijn“, zegt Moufissa. Meleny kiest voor vrolijke boeken en Dylan voor spannende. Cherrelle vindt het belangrijk dat de onderwerpen ook in het echt gebeuren. “Eigenlijk houd ik van dramatische boeken en van boeken waarin herkenbare dingen gebeuren, zoals die van Francine Oomen. In de Hoe overleef ik-serie lees je steeds over hetzelfde meisje, maar ze verandert in ieder boek. En er zitten survivaltips in waar je echt wat aan hebt. Ik zet denk ik een boek van haar op de eerste plaats.“

Eigenlijk weten ze dus al heel goed hoe ze een boek moeten beoordelen. “Het is niet gemakkelijk“, vindt Cherrelle, die denkt dat ze op het Kinderboekenfeest beter leren hoe ze te werk moeten gaan. Verder weten de vier vooral wie er komen optreden. Elize komt, en Brace. En er komen schrijvers die hun boeken voor je signeren, zoals Francine Oomen. Cherrelle neemt een boek van haar mee en wil graag haar handtekening hebben.

Jammer genoeg voor Dylan is Harry Potter er niet om te signeren. “Als ik een hoofdstuk heel goed vind uit een Harry Potter-boek, dan droom ik erover. Dan ben ik Harry. De nieuwste Harry Potter is spannend omdat er iemand doodgaat.“ Moufissa en Cherrelle zien Dylan op een bezemsteel niet helemaal voor zich. Maar Dylan is vastberaden. Ook als hij vertelt waarvan hij vindt waarop de Senaat moet letten bij de uiteindelijke keuze. “Dan moeten ze mij bellen. En als ik er niet ben, dan moeten ze het mijn moeder vragen.“

Je kunt nog tot en met 15 mei stemmen. Kijk voor meer informatie op www.kinderjury.nl.

    • Lotte de Wit