Weer een crisis in bestuur Delfzijl

Delfzijl lijkt verwikkeld in een nieuwe bestuurlijke crisis. Drie wethouders ontnamen burgemeester M. Appel (PvdA) eergisteren tijdens haar afwezigheid de portefeuille personeel en organisatie.

De wethouders (PvdA, CDA, VVD) ontdekten, aldus loco-burgemeester M. Scharft, dat Appel hun essentiële informatie had onthouden over conflicten met een aantal ambtenaren. Hierdoor kon het college 'niet naar behoren functioneren, met name naar de interne organisatie', zo staat het in een persverklaring. Appel zelf is op familiereis in de Verenigde Staten en was 'niet blij' toen ze over het besluit werd ingelicht, verklaart Scharft.

De wethouders brachten de Groningse commissaris van de koningin Alders gisteren op de hoogte van de kwestie. Ook de fractievoorzitters gingen gisteravond met Alders om de tafel. Zij hebben hem gevraagd zijn invloed aan te wenden om een bestuurscrisis te voorkomen, aldus PvdA-fractievoorzitter J. Menninga. De fractievoorzitters hebben nog vertrouwen in Appel.

Volgens Scharft wil het college direct een gesprek met Appel zodra zij terug is. Op de vraag of de positie van de burgemeester in het geding is, wilde zij niet ingaan. 'Dat hangt van het gesprek af.' Vanavond komt het college tijdens de reguliere raadsvergadering met een verklaring. Of Appel eerder terugkeert, is onduidelijk.

Het recente vertrek van gemeentesecretaris Bert Visser, met wie Appel meningsverschillen had, viel verkeerd bij het college. Visser legt op 1 maart zijn functie neer. Formeel omdat hij aan een nieuwe uitdaging toe is. Appel zou hem echter aan de kant hebben gezet omdat ze hem te solistisch vond optreden.

Volgens Menninga kwamen de wethouders er maandag achter dat Appel, zonder haar wethouders in te lichten, ook een vertrekregeling had gesloten met de adjunct-secretaris, die zich solidair voelde met Visser. 'Dat was voor hen de bekende druppel.' Hij noemt het afnemen van Appels portefeuille 'te verdedigen'.

Appel werd in 2004 benoemd na een referendum. In Delfzijl waren de laatste jaren diverse bestuurlijke affaires.