Wat doen de kinderen?

Krokodil, illustratie van Ingrid en Dieter Schubert Schubert, Inger; Schubert, Dieter

Toverkracht meten

De dieren die in het duisterbos wonen, kennen de tovenaar Macrobius wel. Ze zien hem vaak tussen de bomen scharrelen, op zoek naar warrekruid en paddepijl, eigenlijk een heel gewone tovenaar. Tenminste dat was hij, maar sinds kort heeft hij een toverstaf en geen dier is meer veilig voor hem. Deze scène komt uit het boek Abracadabra van Ingrid en Dieter Schubert en in het Gemeentemuseum Helmond zijn vanaf zondag 12 februari ruim 100 originele illustraties te zien uit o.a. hun boeken Krokodil, Monkie, Platvoetje, Macrobius en Woeste Willem. Voor kinderen van 3 tot 9 jaar zijn kamertjes gebouwd, waarbij het net lijkt of ze een boek binnenlopen. Zoals het kamertje van Platvoetje met een supergrote tandenborstel of het kamertje met een enorm bed waarin stoere Bart geplaagd wordt door dondermannetjes. Verder zijn er animaties, computerspelletjes, puzzels en fragmenten uit Klokhuis en Koekeloere, waarin Ingrid en Dieter Schubert over hun werk vertellen. In maart zijn er ook vertelmiddagen voor kinderen van 4 t/m 6 jaar en uitvindersmiddagen voor kinderen van 7 t/m 10 jaar.

De Magische Fantasiewereld van Ingrid en Dieter Schubert van 12 febr t/m 28 mei in het Gemeentemuseum Helmond, Kasteelplein 1. Open di-vr 10-17u, za en zo 13-17u, gesloten 25 t/m 28 febr. Toegang kinderen tot 6 jaar gratis, van 6 t/m 17 jaar 1,50 euro, volw 4 euro, mk geldig. Inl www.gemeentemuseumhelmond.nl, www.toverkracht.nl of 0492-587716

Schilderen

Edward Berden en Marijk Greweldinger van Het Brede Spoor spelen op zaterdag 11 februari van 15-15u45 in Kumulus, centrum voor de kunsten in Maastricht, de korte voorstelling Zaterdag, mijn konijn houdt van kleuren. Want Zaterdag is een bijzonder konijn: hij kan niet alleen kleuren zien en maar ook kleuren horen.

Zaterdag, mijn konijn houdt van kleuren op za 11 febr 15-15u45 in Kumulus, centrum voor de kunsten, St. Maartenspoort 2, Maastricht. Toegang 3,50 euro. Inl 043-3618038 of www.hetbredespoor.nl.

Breakdancen

Zaterdag 11 februari hebben jongeren het voor het zeggen in het Bonnefantenmuseum in Maastricht. Onder de titel M2LIVE is er een twaalf uur durende marathon, die bestaat uit een middagdeel van 14-18u en een avondprogramma van 20-24u. Vanaf 14 uur zijn er optredens van verschillende bands zoals Lost Culture, Innovate, winnaar van de Kunstbende Limburg; INFA de popprijswinnende band uit Sittard; Funky do Brasil met conservatoriumstudenten die swingende Braziliaanse muziek spelen en PIKKATRILLAZ een Maastrichtse hiphop formatie. Op de museumtrap komt van alles aan bod zoals de dichter Quirien van Haelen, het zangduo Raan & Nuria, de rappers Sadullah en Iman, performances en een modeshow van Sophie Nelissen. Op de afdeling hedendaagse kunst wordt er tussen de kunst gedanst met o.a. PARAPARA, een Japanse dans van Stefanie Joosten c.s., buikdans van Dacia Domenica Miesen; flamenco, een Latin stijldansshow en streetdance. ‘s Middags is er een Breakdance Battle waarvoor het publiek zich kan opgeven. Ook wordt er muziek gespeeld door deelnemers aan het Prinses Christina Concours en ’s avonds zijn er dicht-, teken- en flamencoworkshops in het museum.

Het meest actuele programma staat op www.bonnefanten.nl/M2LIVE.

MuseumMarathon op za 11 febr van 14-02u in het Bonnefantenmuseum, Avenue Céramique 250, Maastricht. Gratis toegang voor iedereen die er jonger uitziet dan 25 jaar.

Vragen stellen

Kinderen die aan het kwartetten zijn, vragen nooit naar kaarten die ze al hebben. Logisch toch, of niet? Hoe belangrijk het stellen van de juiste vraag is ontdekken kinderen tussen de 8 en 12 jaar zelf tijdens de Wakker Worden Kinderlezing op zondag 12 februari van 11-12u in science center NEMO, Amsterdam. Hoogleraar prof. dr. Johan van Benthem van de Universiteit van Amsterdam laat met spelletjes en raadsels zien wat logica voor wetenschappers is. En hoe je deze logica handig kunt gebruiken in de dagelijkse praktijk.

Kinderlezing op zo 12 febr van 11-12u in science center NEMO, Oosterdoksekade, Amsterdam. Deelname € 2,50 per losse lezing en gratis met een NEMO-entreekaartje. Res www.kinderlezingen.nl

Ontdekken

Op Avontuur heet het Peuterfestival zondag 12 februari in de Agnietenhof in Tiel en daarom wordt de theaterfoyer omgetoverd in een onderwaterwereld waarin voor de peuters veel te ontdekken en te spelen valt. Ook worden er drie verschillende theatervoorstellingen gespeeld voor kinderen van 2 en 3 jaar en ouders/begeleiders: Zzzoeff …, Vroem Vroem en Een, twee, drie!. Er zijn drie (peuter)workshops in de schouwburg en peuters kunnen zich in De Theaterspeeltuin uitleven, zich verkleden, knutselen en worden geschminkt.

Peuterfestival op zo 12 febr in de Agnietenhof, Agnietenstraat 2, Tiel. Entree per voorstelling: € 7,50 p.p. incl. gratis limonade. Workshop € 2,50 per kind (ouders gratis). Res 0344-673500 of www.agnietenhof.nl

Voorlezen

Gitte Spee leest zaterdag 11 februari bij boekwinkel Donner tijdens een Voorleesontbijt voor uit Het grote Sjon en Sjaan voorleesboek. Zij maakt zowel de tekeningen als de teksten voor haar boeken zelf.

Gitte Spee op 11 febr om 11u bij Donner, Lijnbaan 150, Rotterdam. Res kinderboek@donner.nl of 010-2175247.

Informatie over kinderactiviteiten sturen naar Agenda van NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam. Mailen: agenda@nrc.nl