Vetarm dieet verlaagt de kans op kanker en hartkwalen niet

Een dieet met weinig vet, zonder op het soort vet en op lichaamsgewicht te letten, verlaagt de kans op borst- en darmkanker niet. En ook is zo'n dieet niet goed voor het hart.

Vrouwen die acht jaar lang hun vetconsumptie met een kwart verlaagden en meer groenten, fruit en graanproducten aten, kregen net zo vaak borstkanker, darmkanker en hart- en vaatziekten als vrouwen die zich bij hun oude voedselgewoonten hielden.

De ontmaskering van de - door moderne voedingsdeskundigen al eerder verlaten - laag-vet-diëten is het resultaat van een groot Amerikaans onderzoek, ruim acht jaar lang, onder bijna 50.000 50- tot 80-jarige vrouwen in het kader van de Women's Health Initiative (WHI) studie.

Diëten die op minder vetconsumptie aandrongen, zonder op verzadigde en onverzadigde vetten en op de totale hoeveelheid calorieën te letten, werden rond 1990 door voedingsvoorlichters in de westerse wereld gepropageerd. In Nederland resulteerde dat in de let-op-vet-campagnes.

Krap 20.000 (door het lot aangewezen) WHI-deelneemsters kregen, tijdens achttien bijeenkomsten in het eerste jaar en vier sessies per jaar in de jaren daarna, voorlichting over hun voeding.

Het streven was om hun percentage uit vet geputte voedingscalorieën beneden de 20 te brengen. Maar dat streven was in de praktijk onhaalbaar. De afname bleef steken op 29 energieprocenten. De bijna 30.000 WHI-deelneemsters die moesten blijven eten wat ze altijd al aten, haalden ongeveer 39 procent van hun calorieën uit vet. Ook de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit (minstens vijf porties per dag) en graanproducten (minstens zes porties per dag) werd niet gehaald.

In drie artikelen en twee commentaren in het gisteren verschenen Journal of the American Medical Association laten de onderzoekers nu zien dat een 'let-op-vet-dieet' geen invloed heeft op de belangrijkste doodsoorzaken van vrouwen: borst- en darmkanker en hart- en vaatziekten.

De onderzoeken bevestigen wat kritische voedingskundigen ook tijdens de let-op-vet-campagnes van eind jaren tachtig en begin jaren negentig al riepen: het gaat niet om de hoeveelheid vet, maar om het vet. En om de totale calorie-inname. Vandaar dat nu plantaardige olie, vet uit vis en handhaving van een goed lichaamsgewicht veel meer aandacht krijgen.