U2 grote winnaar Grammy Awards

De Ierse band U2 heeft gisteren tijdens de uitreiking van de Grammy Awards met vijf prijzen popster Mariah Carey overtroffen. U2 won alle vijf de categorieën waarin ze waren genomineerd, waaronder de prijzen voor beste album en beste nummer. Het album How to Dismantle and Atomic Bomb heeft nu acht Grammy Awards gekregen, inclusief de drie van vorig jaar. Het nummer van het jaar werd Sometimes You Can't Make It On Your Own. De band, die al 22 jaar bestaat, staat nu op nummer zes van de Grammy-lijst aller tijden.

Toen U2-gitarist The Edge na afloop van de uitreiking werd gevraagd of de band nu de beste van de wereld is, zei hij: 'Vanavond wel.' U2-zanger Bono voegde daar aan toe: 'Je kunt niet van me vragen om nu bescheiden te zijn, in deze situatie.'

Mariah Carey, die met haar album The Emancipation of Mimi vorig jaar op grootse wijze haar comeback maakte - in de Verenigde Staten zijn al meer dan 5,2 miljoen exemplaren verkocht - won drie prijzen, waaronder die voor beste vrouwelijke R&B-zangeres en voor de beste R&B-song, We Belong Together.

Carey kreeg alleen niet de kans om haar dankwoord uit te spreken, omdat haar awards werden aangekondigd tijdens het gedeelte van de show dat niet werd uitgezonden. De Amerikaanse zangeres was de enige artiest die genomineerd was in alle drie de belangrijkste categorieën; album, nummer en single van het jaar. John Legend won als beste nieuwe artiest twee R&B-prijzen.

Het punkrock-trio Green Day werd winnaar met de single Boulevard of Broken Dreams van hun plaat American Idiot, waarmee ze vorig jaar al een Grammy wonnen. De winnares van de Amerikaanse versie van Idols, Kelly Clarkson, won twee prijzen, voor haar optreden als vrouwelijke zangeres en voor haar album Breakaway. Ze versloeg daarmee Paul McCartney en Mariah Carey.

McCartney was twee keer genomineerd, maar ging met lege handen naar huis, net als rapper 50 Cent (zes nominaties), Alicia Keys (vijf nominaties) en Gwen Stefani (4 nominaties).