Tibet ligt al 35 miljoen jaar hoog

rotterdam, 9 febr. Het Tibetaans plateau is relatief kort na de botsing van India met Azië (50 miljoen jaar geleden) opgestuwd tot een hoogte van meer dan 4.000 meter. Dat schrijft een team van geologen vandaag in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. Het Tibetaans plateau is een vlakte op een hoogte van circa 5.000 meter die een groot deel van Tibet bedekt. David Rowley van de universiteit van Chicago en Brian Currie van de universiteit van Miami stelden vast dat dit `dak van de wereld` in de afgelopen 35 miljoen jaar stabiel is gebleven. Ze toonden dat aan door kalkachtige afzettingen in meren op het plateau te analyseren. Daarin is het gehalte aan zuurstofisotopen (varianten van het element zuurstof) een afspiegeling van de chemische samenstelling van regendruppels die er lang geleden gevallen zijn en van de hoogte waarop die druppels vielen. Rowley`s vaststelling dat het plateau al lange tijd op grote hoogte ligt ondergraaft de theorie dat het Tibetaans plateau pas 10 tot 8 miljoen jaar geleden gevormd is.