Televisie Voorkeur

actualiteiten

Netwerk. Een reportage over het syndroom van Korsakov dat op steeds jongere leeftijd wordt geconstateerd. Veertigers en zelfs dertigers die wegens Korsakov worden opgenomen zijn geen uitzondering meer. Oorzaak is het toenemende alcoholgebruik, vooral onder jongeren. Ned.1, 20.30-21.00u.

Nova. Het Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali is in Berlijn, waar zij reageert op de cartoons over Mohammed en uithaalt naar de moslims. Ook een portret van een Egyptische stand-up comedian die Denemarken gaat verlaten en zich in Londen vestigt. Verder een reportage over de Amsterdamse wijk De Baarsjes, die door vertrekkend stadsdeelvoorzitter Henk van Waveren omgevormd is tot een wijk waar iedereen weer wil wonen. Ned.3, 22.20-23.00u.

De actualiteitenrubriek Twee vandaag gaat over schaatsen en wat Nederlanders met schaatsen hebben. In de uitzending reportages over het 'koek-en-zopie-gevoel', technologische ontwikkelingen en over oude mannen die het schaatsen niet kunnen laten. Ned.2, 18.20-18.50u.

documentaire

Zembla: Dodelijke griep. De vogelgriep staat aan de poort van Europa. Vanaf 2003 maakte het virus al zo'n 80 slachtoffers in Aziatische landen. Maar nu sterven ook in Turkije kinderen aan de vogelgriep. Hoe zit het met ons dichtbevolkte land? Kan Nederland een aanval van de vogelgriep aan, zijn wij voldoende voorbereid? Ned.3, 20.20-21.05u.

Horizon: Most of our universe is missing. Slechts vier procent van ons universum bestaat uit materiaal dat wij kennen. Sommige wetenschappers beweren echter te weten waaruit de onbekende 96 procent bestaat, terwijl anderen beweren dat er buiten de bekende vier procent niets is en dat Newton, zwaartekracht en wetenschap het bij het verkeerde eind hebben. BBC2, 22.00-22.50u.

Iran, de kleur van liefde. Iraans-Amerikaanse documentaire over het Iraanse Ashura Festival, waarop de shi'ieten de dood van Hossein, een heilige uit de zevende eeuw, gedenken. Omdat de vrouwen zich in deze feestweek vaker en vrijer dan anders in het publieke leven mengen, is het festival voor veel jonge mensen een goede gelegenheid om met elkaar in contact te komen. Met beelden van eeuwenoude rituelen. Ned.1, 23.20-0.10u.

VPRO's Import: The Russian newspaper murders. Herhaling van de Franse documentaire uit 2004 over het gebrek aan vrije pers in Rusland aan de hand van de moord op journalist Valery Ivanov, de 32-jarige hoofdredacteur van de Togliatti Observer , de enige onafhankelijke krant in die stad. Ned.3, 23.40-0.45u.

Die Todesengel - Wenn Pfleger morden. Over ziekenverzorgers die tot moordenaars worden omdat zij vrijwel ongestoord hun gang kunnen gaan in het ziekenhuis zonder extra controles. ARD, 23.45-0.30u.

praatprogramma

MAX & Catherine. Gesprek met advocaat Bram Moszkowicz over onder andere spreekrecht. Verder een optreden van Ilona Chechova en Rolinha Kross. Ned.1, 17.35-18.22u.

De wereld draait door. Gasten zijn choreograaf Hans van Manen over de danskunstenaars van de beroemde 'Hollandse School' en zijn muze balletdanseres Igone de Jongh. Verder het dweilorkest Kleintje Pils dat naar Turijn vertrekt en cabaretier Marc-Marie Huijbregts. Ned.3, 19.00-19.50u.

Rondom tien. Discussie over de 'spotprentenstrijd' met directeur van het Groninger Museum Kees van Twist, cartoonisten, vertegenwoordigers van de El Tawheed-moskee (Amsterdam) en de As Soenna-moskee (Den Haag), hoofdredacteur van het Marokkaanse tijdschrift MZine Nordin Ghoudani en oud-Midden-Oostencorrespondent Harm Botje. Ned.1, 22.25-23.20u.

AMUSEMENT

De reünie. Eerste aflevering van een zesdelige serie over reünies van mensen die lang geleden bij elkaar in de klas hebben gezeten. Vanavond komt een klas van de havo uit Maastricht bij elkaar. Het programma begint met de klassenfoto van circa twintig jaar geleden. Aan de orde komen vragen over hoe het met hen is gegaan en of hun verwachtingen zijn uitgekomen. Ned.1, 21.00-21.55u.

kunst

The culture show. Aandacht voor Snow Show, een internationale kunst- en architectuurtentoonstelling, de culturele invloed van de muziekzender MTV en het werk van schilder Winslow Homer. BBC2, 20.00-21.00u.

Nachtstudio: Traumfrauen - Die inszenierte Weiblichkeit im Film. Discussie over de vrouwelijkheid in de film met actrice en filmproducente Senta Berger, regisseur Franka Potente, regisseur Oskar Roehler, actrice Tanja Wedhorn en filmpubliciste Heike-Melba Fendel. ZDF, 0.20-1.20u.

Berlinale 2006 - Die Eröffnung. Hoogtepunten van het openingsgala van het filmfestival van Berlijn. ZDF, 1.20-2.05u.

Consument

Boemerang. Onder meer aandacht voor de actie van televisie-kok Pierre Wind en presentatrice Anita Witzier om alle snoepautomaten uit de scholen te verwijderen. Zij doen een oproep aan alle ouders en betrokkenen om de actie te ondersteunen en de school- kinderen niet te gemakkelijk in de verleiding te brengen. Ned.1, 21.55-22.25u.