Televisie Overige Films

John Q (Nick Cassavetes, 2002, VS). Aanklacht tegen de afgekalfde Amerikaanse gezondsheidszorg wil uiteindelijk vooral een stervehikel zijn, met al het verlies aan nuances van dien. Fabrieksarbeider Denzel Washington gijzelt hartchirug om harttransplantatie voor zijn onderverzekerde zoontje af te dwingen. En groeit uit tot volksheld. Ook met Robert Duvall, James Woods, Anne Heche, Ray Liotta. Net5, 20.30-22.45u., onderbroken door reclame.

Ultranova (Bouli Lanners, 2004, België). Droevig Wallonië blijft een verbazend vruchtbare voedingsbodem voor filmtalent. We hebben Aaltra gehad, Calvaire, de films van de gebroeders Dardenne. En nu is er Ultranova. Het armoedige bestaan en de bescheiden dromen in een Waals rotdorpje staan centraal in het speelfilmdebuut van acteur Bouli Lanners. Drie huizenverkopers, twee fabrieksmeisjes, nog wat passanten en het onvergetelijk grauwe land, meer heeft Lanners niet nodig om een magnifieke film te maken. De camera van Bouli Lammers heeft geen haast: zijn personages kunnen toch nergens heen en het landschap is al jaren onaangeroerd. Lanners deelt met zijn Waalse collega-regisseurs die fijne combinatie van deernis en zwarte humor. Hij geeft zijn verliezers in de hoofdrol een soort waardigheid mee. De verlegen Dimitri wordt van veraf bewonderd door Jeanne van de meubelfabriek, die hem onhoorbaar toefluistert: Dimitri, Dimitri. Alsof hij niet die muurbloem is met zijn piekhaartjes, maar Johnny Depp. Misschien dat andere meisjes dromen van Johnny Depp, Jeanne droomt van Dimitri. TV5, 21.00-22.45u.

Chihwaseon (Im Kwon-taek, 2002, Zuid-Korea). Film is geïnspireerd op het leven van de Koreaanse schilder Ohwon Jang Seung en was in 2003 de slotfilm van het Filmfestival in Rotterdam. De toenmalige festivaldirecteur Simon Field koos de film onder meer om zijn 'prachtige klassieke stijl' en 'onafhankelijke filmkunst'. Arte, 0.35-2.25u.