Sporten kan in elke kleding

Wie gaat nog sporten zonder eerst sportieve kleding aan te trekken? Een zonderling daargelaten, waarschijnlijk niemand meer. Zelfs straatvoetballertjes dragen schoeisel waarmee ze sneller uit de voeten kunnen en de bal met gevoel kunnen raken. De tijd dat tot moeders verdriet de schoenen van alledag kapot werden getrapt is nagenoeg voorbij. Zoals met rasse schreden de tijd nadert dat geen mens nog aan de wandel gaat op gewone schoenen, laat staan op hoge hakken. Om te wandelen zijn er wandelschoenen of in ieder geval sportieve schoenen.

Kleding en schoeisel die gemakkelijk zitten, valt aan te raden zodra de mens gaat sporten. Zoals kleding en schoeisel die bescherming bieden, tegen het weer en andere mogelijke aanvallen op het lichaam. En indien kleding en schoeisel niet voldoende beveiligen en de beweging te weinig bevorderen, dan is er wel aanvullend materiaal in de aanbieding. Van handschoenen tot gebitsbeschermers, van gewrichtsverstevigers tot stofbrillen, van helmen tot wandelstokken.

De sportkledingindustrie vaart er wel bij. De vraag rijst of de sportieve mens wel behoefte heeft aan zoveel kleding. Toegegeven, er zijn altijd sportonderdelen geweest waarin bescherming en verhulling van lichaamsdelen gewenst is. Neem bijvoorbeeld gevecht- en contactsporten.

Daarnaast is in het grootste deel van de samenleving de tijd voorbij dat vrouwen hun lichaam dienen te verhullen. Tennissters in lange jurken met daaronder lange kousen die zich uitsloofden onder het wakend oog van zedenmeesters? Tegenwoordig is een tennisbaan vooral een catwalk voor meiden in erotiserende tenues. Een bloot buikje als lokmiddel, bedacht door de marketeers van de sportindustriëlen.

We doen met zijn allen aan tennis, voetbal, skiën en hardlopen. We zien de besten in de sport schitteren en willen ook zo schitteren of op zijn minst ook zo schitterend gekleed sporten. De kledingindustrie verlekkert ons met beelden van sportsterren in fraaie tenues.

De overheid raadt ons aan meer te bewegen, waarop de sportkledingindustrie gretig inspeelt met aanbiedingen en adviezen. We kennen Nike, gebaseerd op Nikè, uit de Griekse mythologie, de personificatie van de overwinning. En ook Asics, afkorting van Anima Sano In Corporo Sano (gezonde geest in een gezond lichaam), overmant ons met tips voor kleding en schoeisel. Adidas, Puma, Reebok, de schoen- en kleermakers rukken massaal op.

De mensen die willen dat we graag sportief zijn, weten ons te vinden. En de mensen die graag willen scoren, vinden de mensen die willen helpen. Begeerte is de drijvende factor. Omdat het bestaan(de) niet voldoet. Alleen boeddhistische monniken sporten nog in gewone kleding, in hun pij. Ze trekken hun gewaad op tot boven hun enkels en beginnen te spelen. Ze genieten van wat ze tot hun beschikking hebben. Een speelterrein, een bal en lekker weer. Meer hoeft niet.

Sportief bewegen kan eigenlijk in alle kleren en op alle schoenen - ook gehuld in djellaba's en hoofddoekjes. Sport is eenvoudigweg bewegen, bewegen met plezier en in vrijheid. De invloed van kleding is van ondergeschikt belang.

Guus van Holland

    • Guus van Holland