Rijk, machtig en overal

clown_1.jpgRussische clowns zijn machtig, maar ook rijk. Slava Paloenin is volgens Forbes met 4,5 miljoen dollar per jaar Ruslands best betaalde entertainer. (Eigenlijk de vierde, maar de eerste drie zijn atleten en wonen niet in Rusland)
Russische clowns zijn machtig en rijk, maar ook overal. Waar vijf of meer kinderen samenscholen, laat een clown nooit lang op zich wachten. Mijn Famke hield er een fobie aan over. Als tweejarige werd ze beslopen door een clown met ballondieren en enge grimassen. Hij bleef komen, hoe hard ze ook gilde. De clown vocht voor zijn baan in de Texas Bar & Grill. Gezien de sceptische blik van een jonge manager was hij aan de verliezende hand. Maar daarom hoefde hij nog niet over lijken te gaan.
Waarom werden clowns zo populair? De communisten douwden de Russen het circus als volkse kunstvorm door de strot. Fysieke humor is een stuk veiliger dan verbale. Met name in een dictatuur.
Waarom zijn Russische clowns zo rijk? De wet van vraag en aanbod. Waar de lach schaars is, wordt hij duur.

    • Coen van Zwol