Regio keuze

Zeeuwse nachten Zeeuwse Nachten van Het Volksoperahuis is muziektheater over de stand van onze samenleving, doorspekt met levensliederen, met in de hoofdrollen Hansje Brinkers en Zeeuws Meisje. Tussen de pompende melancholie door stijgt de dampende rauwheid van de tekst van Rogier Schippers op. Rogier Schippers transformeert schijnbaar moeiteloos van Zeeuws meisje naar lallende voetbalsupporter en rock-'n-roll agent. Kees Scholten speelt zijn Hansje Brinker als een dolende taxichauffeur in de polder. 4 feb De Vest, Canadaplein 2. Inl 072- 512 7344 of www.theaterdevest.nl Zeeuwse Nachten 1" door Het Volksoperahuis foto vrij van rechten o.v.v. fotograaf Rob Bouwer Bouwer, Rob

ALKMAAR

Zeeuwse nachten Zeeuwse Nachten van Het Volksoperahuis is muziektheater over de stand van onze samenleving, doorspekt met levensliederen, met in de hoofdrollen Hansje Brinkers en Zeeuws Meisje. Tussen de pompende melancholie door stijgt de dampende rauwheid van de tekst van Rogier Schippers op. Rogier Schippers transformeert schijnbaar moeiteloos van Zeeuws meisje naar lallende voetbalsupporter en rock-'n-roll agent. Kees Scholten speelt zijn Hansje Brinker als een dolende taxichauffeur in de polder.

4 feb De Vest, Canadaplein 2. Inl 072- 512 7344 of www.theaterdevest.nl

DEN HAAG

IJssculpturen Een stad van ijs met karakteristieke Nederlandse en Chinese gebouwen zoals het Binnenhof met de Gouden Koets en een drakenboot verrijzen uit ijs in Madurodam. Een team van 20 Chinese ijskunstenaars uit Harbin tovert deze week ruim 2000 ijsblokken om tot enorme beelden. Ook wordt er een levensgrote Nachtwacht van ijs gemaakt .

Magic Ice. 16 febr t/m 7 mei Madurodam, George Maduroplein 1, Den Haag. Open dag 09-18u (23 mrt t/m 7 mei 09-20u). Entree volw €12,50, kinderen van 3-11 jaar € 9, 65+ € 11,50l www.madurodam.nl of 070-4162400.

HAARLEM

De nimfen In De nimfen van Peer Wittenbols, opgevoerd door Oostpool, wachten drie zusters op de komst van de geëmigreerde vierde. Die vierde zuster denkt dat ze voor de gezelligheid komt, maar de anderen hebben een verrassing voor haar: ze hebben allemaal van hun moeder een ernstige ziekte geërfd. Gaandeweg blijken zij nog iets van hun moeder te hebben geërfd: het onvermogen om de ander te troosten. Met De nimfen schrijft Wittenbos voor het eerst een stuk over louter vrouwen.

8-9 feb Toneelschuur, Lange Begijnestraat 9. Inl 023-5173910 of www.toneelschuur.nl.

HOORN

Saze on tour Kunstenaarsgroep Orgacom maakte voor het kunstenaarshotel Mariakapel de tentoonstelling Saze on Tour, met werk van zeven jonge Albanese kunstenaars. Uitgangspunt vormen de traditionele Sazes, de hotelorkesten uit het Abanië van rond 1900. In de hedendaagse Saze van Orgacom wordt gebruik gemaakt van cross-overs naar muziek en literatuur. Ook wordt een oude documentaire over de rol van Saze in de Albanese cultuur vertoond.

Orgacom en Albanese kunst. 12 febr t/m 5 mrt Hotel Mariakapel, Korte Achterstraat 2A, Hoorn. Vr t/m zo 13-17u. Inl 0299-273573 & www.hotelmariakapel.nl

UTRECHT

Adrian Paci In zijn schilderijen, video's, foto's, tekeningen en installaties gaat de Albanese kunstenaar Adrian Paci in op de turbulente geschiedenis van zijn geboorteland. Zijn werk gaat over de transformatie van Albanië sinds de val van het communisme in 1991, en over zijn ervaringen als immigrant - Paci zelf woont sinds 1997 in Milaan. BAK toont een overzicht van zijn werk.

Adrian Paci. T/m 4 febr in BAK, Lange Nieuwstraat 4, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u. Inl: 030-2316125, www.bak-utrecht.nl

Platform In Platform , de toneelbewerking van Houellebecqs, vertelt de grijze cultuurambtenaar Michel hoe hij de liefde van zijn leven ontmoette en met haar een keten van seksvakantieoorden opzette. Totdat een zelfmoordterrorist hun tropisch seksparadijs in Thailand opblaast. Het toneelstuk begint met de ontploffing, vervolgens brengt Michel (Steven van Watermeulen) in lange flash-backs de slachtoffers van de aanslag tot leven, die onder het puin vandaag kruipen. Zijn liefdesverhaal vermengt hij met harde kritiek op de westerse cultuur die vervreemd is geraakt van seks en andere troostrijke oerdriften.

6-7 febr Stadsschouwburg, Lucas Bolwerk 24. Inl 030-230 2023 of www.stadsschouwburg-utrecht.nl.

Uit het depotIn de tentoonstelling Uit het depot (t/m 8 mrt) zijn alle collectiestukken die in aanmerking komen voor afstoting te zien. Aan deze expositie gingen jaren van onderzoek vooraf. Hoofd Bureau Collectie & Onderzoek Errol van de Werdt vertelt over de procedure van afstoting.

Centraal Museum, Nicolaaskerkhof 10. Inl 030- 2362362 & www.centraalmuseum.nl

Nederlandse MuziekdagenDe Nederlandse Muziekdagen en de Dag Muziek.nl (alleen op 12 februari) vinden van 10 t/m 12 februariplaats in MC Vredenburg en andere lokaties in Utrecht. De toegang is deels gratis. Het programma is dit jaar zeer gevarieerd: veel jazz, concerten over sprookje voor kinderen en eigentijdse muziek.

10 t/m 12 febr. Res 030-2314544. De meeste concerten worden rechtstreeks uitgezonden via Radio 4. Inl ook www.nederlandsemuziekdagen.nl

FietsenDe Fietserbond zoekt vrijwilligers die hun fietservaring willen delen voor een digitale fietsrouteplanner voor de provincie Utrecht. Inl www.fietsersbond.nl/spoorzoeker en routeplannerutrecht@fietsersbond.nl