Parlementaire geschiedschrijving PvdA

Zelden zo iets geks gelezen als die `analyse` van Raymond van den Boogaard over de rol van de PvdA bij het Uruzgan-besluit (NRC Handelsblad, 1 februari). Dit is volgens hem een `zegetocht` van de PvdA, die `misschien wel` het kabinet Balkenende II heeft gered. In werkelijkheid is de PvdA natuurlijk volop aan het bijdraaien in verband met haar deelname aan de volgende coalitie met het CDA. Bos weet allang (anders dan zijn aanhang) dat er geen alternatief is. Ook niet voor de politieke koers van dit kabinet trouwens. Hij heeft nu definitief afscheid genomen van SP, GroenLinks en D66. Een typische PvdA-bijdrage is wel de eis dat de MIVD-rapporten voortaan altijd aan de Kamer moeten worden gegeven. Dan kun je ze net zo goed meteen naar de krant sturen. Van den Boogaard noemt dit ”parlementaire geschiedenis schrijven”. Dat is het, maar niet in de gunstige betekenis.

    • Nico de Glas Eindhoven