Onlusten na verkiezingen in Nepal

In Nepal hebben demonstranten vanochtend slag geleverd met de politie in de buurt van het paleis van de autocratische koning Gyanendra. Ze gingen de straat op nadat bekend was geworden dat de meeste kiezers zijn weggebleven bij de verkiezingen van gisteren.

Demonstraties vanochtend op de campus van de Amrit Universiteit in Kathmandu, tegen de dood van een activist. Hij werd gisteren doodgeschoten door het leger. Foto Reuters Nepali students clash with the police at the Amrit Science Campus in Kathmandu, Nepal February 9, 2006. The students were protesting against the killing of an activist by the army during a demonstration against the municipal polls in the western city of Dang on Wednesday. REUTERS/Gopal Chitrakar.
Demonstraties vanochtend op de campus van de Amrit Universiteit in Kathmandu, tegen de dood van een activist. Hij werd gisteren doodgeschoten door het leger. Foto Reuters Nepali students clash with the police at the Amrit Science Campus in Kathmandu, Nepal February 9, 2006. The students were protesting against the killing of an activist by the army during a demonstration against the municipal polls in the western city of Dang on Wednesday. REUTERS/Gopal Chitrakar. REUTERS

Volgens voorlopige uitslagen heeft slechts 21 procent van de kiezers zijn stem uitgebracht bij de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. De grootste zeven Nepalese oppositiepartijen deden niet mee aan de verkiezingen uit protest tegen de alleenheerschappij van de koning, die ruim een jaar geleden alle macht aan zich trok. De verkiezingen waren door Gyanendra gebracht als een eerste stap op de weg terug naar democratie in Nepal. De Verenigde Staten hebben de gemeenteraadsverkiezingen afgedaan als een 'nietszeggende poging' van de koning om de macht te legitimeren

De demonstranten protesteerden vandaag niet alleen tegen het regime van de koning maar ook tegen het feit dat gisteren, op de dag van de verkiezingen, zes mensen omkwamen. Vandaag vielen er voor zover bekend geen slachtoffers.

De Nepalese oppositie deed niet mee aan de verkiezingen uit protest tegen de 'coup' van Gyanendra op 1 februari van het vorig jaar. Hij kondigde toen de noodtoestand af om, naar eigen zeggen, de strijd aan te kunnen binden met de maoïstische opstandelingen in het land. De afgelopen weken heeft de regering van Gyanendra honderden politici, activisten en journalisten laten oppakken. Op de dag van de verkiezingen zelf werden 30 tegenstanders van het regime aangehouden in het oosten van het land. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed een beroep op de koning om ' alle politieke gevangenen vrij te laten en de dialoog op gang te brengen met de politieke partijen'. Washington waarschuwde de koning voor verder 'geweld en onrust'.

'Wij zullen de uitkomst van deze zogenaamde verkiezingen niet accepteren', verklaarde een woordvoerder van de Nepalese Congres Partij, Krishna Sitaula in een eerste reactie. De Engelstalige Kathmandu Post stelde vanochtend vast dat de verkiezingen de nederlaag betekenen 'voor alle dromers die dachten dat je een democratie kunt vestigen op verkiezingen die zijn opgelegd door militairen'.