Om naar uit te kijken

FOTOGRAFIE

Marnix Goossens Diep Licht is de titel van de eerste grote solopresentatie van Marnix Goossens (1967) in een Nederlands museum. Goossens fotografeert landschappen, portretten en stillevens. Met een buitengewoon oog voor detail speurt hij naar patronen in wolken en bomen of zoomt hij in op een onopvallend lichaamsdeel. Vaak bevatten zijn foto's elementen van vervreemding en humor: een motorrijder zit met helm, maar zonder motor eenzaam op een hekje in de polder.

11 febr t/m 7 mei Fries Museum, Turfmarkt 11, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u. Inl 058-2555500 & www.friesmuseum.nl

POP

Extince Na 20 jaar in het vak nog steeds de meest spitsvondige onder de Nederlandstalige rappers: Peter Kops alias Extince, verantwoordelijk voor onsterfelijke zinnen als ,,Ik ben het levende bewijs dat de jeugd deugt''. Extince viert zijn jubileum met De Avonturen Van De Exter-O-Naldus, een verzamelalbum van hits, remixes, onuitgebracht en nieuw werk en met optredens waarbij hij veel relaxter te werk gaat dan de nieuwe generatie van Duvelduvel.

10 feb Effenaar, Eindhoven, 16 feb Tivoli, Utrecht.

LITERATUUR

Saint Amour Het reizende Vlaamse literatuurfestival Saint Amour trekt vanaf donderdag door Nederland. Met optredens van Remco Campert, Gerrit Komrij, Anna Enquist, Frans Thomése, Hugo Claus, Tom Lanoye, Erwin Mortier en Bart Moeyaert, de nieuwe Antwerpse stadsdichter. Het Vlaamse (opera-)productiehuis Muziektheater Transparant en het folktrio Laïs maken er muziek bij.

De toernee begint in Enschede (9 febr en eindigt in Amersfoort (24 febr). Inl www.begeerte.be of 00 32 3 272 40 41.

TONEEL

Cyrano Vers gezelschap Theater EA speelt de klassieker Cyrano van Edmond Rostand. Porgy Franssen speelt de dichter-soldaat met de grote neus en de lange tenen, voor niets of niemand bang, behalve voor de liefde. Regisseur Tarkan Köroglu (1969) ziet in Cyrano het tragische lot van alle mannen: het mannelijk onvermogen moet achter machismo worden verborgen.

T/m 25 feb Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50. Inl 020- 525 5320.

MUSICAL

Cabaret Producent Joop van den Ende brengt de musical Cabaret (1966) van Fred Ebb en John Kanter, in de nieuwe Broadway-versie van Sam Mendes. Tijdens de opmars van de nazi's in de jaren '30 proberen de kleurrijke bewoners van de Berlijnse Kit Kat Klub het hoofd boven water te houden. Pia Douwes speelt de zangeres, Ara Halici de gladde ceremoniemeester, en Anne-Wil Blankers die pensionhoudster die verliefd is op een joodse man.

Première 14 febr. Carré, Amsterdam. Aldaar t/m 9 april Inl 0900-3005000 of www.musicals.nl.