NS vraagt reizigers foto's wantoestanden

Reizigers kunnen mogelijk binnenkort foto's van onveilige situaties via hun mobieltje doorsturen naar de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het gaat om vervuiling, slechte verlichting of graffiti, licht de NS toe. De foto's komen bij een toezichtruimte binnen.

De afgelopen tijd hebben de spoorwegen hiermee geëxperimenteerd in de regio Amsterdam. 35 mensen kregen een mobieltje in bruikleen en konden beelden van onveilige situaties doorsturen. Zij kregen na het versturen van de beelden meteen een sms-bericht waarin stond dat de informatie was ontvangen.

'De proef is net afgerond en in maart zal duidelijk worden of we ermee doorgaan.' Volgens de zegsman is het niet de bedoeling dat mensen vandalen op de foto zetten. 'We willen alleen een onveilig gevoel wegnemen.'

Reizigersorganisatie Rover vindt het een goed project, maar is bang dat mensen toch verdachte personen zullen fotograferen: 'En dat is link.' Het College Bescherming Persoonsgegevens wilde vooralsnog niet reageren op het experiment, omdat het een algemene trend is dat mensen foto's maken met hun gsm.

Het plan van de NS past bij maatregelen die zijn genomen om het veiligheidsgevoel te verhogen. In de afgelopen tijd zijn er, volgens de NS, 'prettige plekken op het station gecreëerd en is er meer cameratoezicht gekomen'.

Maatregelen om het zwartrijden tegen te gaan, hebben ook een positief effect op het klimaat bij het spoor. Reizigers die geen of een verkeerd kaartje hebben, moeten tegenwoordig meteen een boete van 35 euro betalen, plus de ritprijs. Vorig jaar bleek dat het aantal incidenten in de trein was gedaald.