Monty Python nu wel volledig Brits

De komediantengroep Monty Python, al ruim 36 jaar lang het ultieme voorbeeld van alles wat alles wat Britse humor mag heten, is eindelijk voor de volledige honderd procent Brits geworden. Op de nationaliteit van John Cleese, Eric Idle, Michael Palin, Graham Chapman en Terry Jones was nooit iets aan te merken, maar de zesde van het stel, animator en regisseur Terry Gilliam, was afkomstig uit de Verenigde Staten en had tot dusver een Amerikaans én een Brits paspoort op zak. Nu is echter ook dit laatste Amerikaanse smetje van het Britse blazoen verwijderd.

Gilliam heeft zijn Amerikaanse paspoort ingeleverd, omdat hij er geen prijs meer op stelt. 'De lui in het Amerikaanse consulaat waren tamelijk beledigd', zegt hij in Der Spiegel. Dat hij nu uitsluitend Brits onderdaan is, heeft niet alleen te maken met zijn weerzin jegens de Amerikaanse politiek, maar ook met zijn dagelijkse praktijk: hij woont afwisselend in Noord-Italië en in Engeland, op enkele kilometers van zijn voormalige Python-collega's Palin en Jones. Ook zijn films, waarvan The Brothers Grimm de meest recente is, maakt hij hoofdzakelijk in Europa.

Intussen wonen Cleese en Idle weliswaar al jarenlang in de VS (Californië), maar hebben wel hun Britse nationaliteit behouden.