Meneer Ibrahim

René Groothof speelt in zijn eentje de jeugdvoorstelling Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran, naar de fijnzinnige en ontroerende novelle van Eric-Emmanuel Schmitt. Groothof is een groot vertelller, met zijn flexibele gezicht, die warme stem en uiteraard het verhaal van de kleine joodse jongen Mozes die steelt uit de winkel van 'de Arabier'. Die 'Arabier', meneer Ibrahim, grijpt Momo liefdevol bij zijn lurven en leert hem de wereld kennen. Met geduld en tal van wijsheden weet hij Momo te boeien.

René Groothof speelt in zijn eentje de jeugdvoorstelling Meneer Ibrahim en de bloemen van de Koran, naar de fijnzinnige en ontroerende novelle van Eric-Emmanuel Schmitt. Groothof is een groot vertelller, met zijn flexibele gezicht, die warme stem en uiteraard het verhaal van de kleine joodse jongen Mozes die steelt uit de winkel van 'de Arabier'. Die 'Arabier', meneer Ibrahim, grijpt Momo liefdevol bij zijn lurven en leert hem de wereld kennen. Met geduld en tal van wijsheden weet hij Momo te boeien. Foto Stephan van Hesteren Hesteren, Stephan van

Percussionist Sjahin During zorgt voor het ritme in het verhaal, voor de humor en de afwisseling. Af en toe neemt hij naast Groothof plaats om te poseren als Momo.

Het decor is sober: scherm, diaprojecties, verder niets. Maar het lijkt wel alsof de ruimte zich gaandeweg vult met de kruidenierszaak van meneer Ibrahim en het donkere huis waar de depressieve vader van Mozes woont. We zien Momo verdrietig zijn omdat zijn ouders hem allebei verlaten. We zien de liefde tussen de eenzame oude man en de eenzame jongen steeds meer opbloeien. Meneer Ibrahim leert Momo zelfs glimlachen.

René Groothof doet het voor en als op zijn gezicht een lach doorbreekt, dan golft die door het theater. Zo overstijgen man en jongen religie, armoede en ten slotte de dood. Een goed verhaal en een goede verteller, het blijft een onverwoestbare combinatie.

Tournee t/m 23 april. Inl 020- 6230623 of www.stipproducties.nl