Kritiek op Yahoo na censuur

De Chinese overheid heeft naar nu blijkt in 2003 op basis van gegevens van het Amerikaanse internetbedrijf Yahoo een kritische internetpublicist veroordeeld tot acht jaar cel. Dat meldt de journalistenorganisatie Reporters sans Frontières.

Het is de tweede keer dat Yahoo wordt beschuldigd van het leveren van gegevens waarmee een van zijn gebruikers tot gevangenisstraf wordt veroordeeld. De Verenigde Staten doen op dit moment uitgebreid onderzoek naar Amerikaanse internetbedrijven die meewerken aan de Chinese censuur.

De bedrijfsafdeling van Yahoo in Hongkong zou de Chinese overheid gegevens hebben geleverd over Li Zhi, een ambtenaar uit het zuidwesten van China. Hij bekritiseerde in essays en discussieforums de corruptie van de lokale autoriteiten en werd daarvoor in 2003 veroordeeld. Volgens Reporters sans Frontières zitten er op dit moment zeker 49 dissidenten vast die via internet kritiek hebben geuit op het regime.

De organisatie roept internetbedrijven op hun diensten niet vanuit China te leveren, maar via computerservers in de VS, waar de Amerikaanse privacywetgeving geldt. Yahoo biedt zijn diensten voor China sinds oktober vorig jaar aan via een lokale firma.

Een woordvoerder van het Amerikaanse hoofdkantoor van Yahoo zegt geen informatie te hebben over de beslissing die de afdeling in Hongkong zou hebben genomen. Het bedrijf is wel van plan de hoorzitting over ethische verantwoordelijkheid van Amerikaanse bedrijven in China, die volgende week door het Huis van Afgevaardigden wordt georganiseerd, te bezoeken. De internetbedrijven Google en Microsoft, die eveneens van medewerking aan censuur in China worden beschuldigd, zeggen ook naar de hoorzitting te komen.