Kinderslot op alle aanstekers in de Europese Unie

Op alle aanstekers, ook die zijn verborgen in speelgoedachtige artikelen als kikkers, kleine voetballen of poppen, moet een kinderslot komen. Daarover zijn technische experts van de EU-lidstaten het vandaag eens geworden. Het is nog niet bekend wanneer de regeling ingaat. Producenten van wegwerpaanstekers zullen hierdoor 1 tot 5 eurocent per product aan extra kosten moeten maken. Jaarlijks overlijden in de Europese Unie 34 tot 40 kinderen door het spelen met onbeveiligde aanstekers die in speelgoedartikelen zijn verborgen. Diverse landen als de Verenigde Staten, Canada, Nieuw-Zeeland en Australië hebben dergelijke speelgoedaanstekers verboden. Aanvankelijk verzetten diverse Europese lidstaten, onder aanvoering van Spanje, zich tegen een vergrendeling om extra kosten te voorkomen. Europese producenten exporteert jaarlijks voor 43 miljoen euro aan wegwerpaanstekers.