Ivoorkust boos over sancties VN

Abidjan, 9 febr. De partij van de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo, het Ivoriaanse Volksfront (FPI), heeft de sancties die de Verenigde Staten en vervolgens ook de Veiligheidsraad van de VN tegen drie Ivorianen hebben afgekondigd, veroordeeld als ”onrechtvaardig, niet te rechtvaardigen en zelfs belachelijk”. De sancties zijn gericht tegen twee leiders van de zogenoemde `Jonge Patriotten`, de jeugdbeweging die Gbagbo steunt, en een rebellencommandant. Ze mogen een jaar lang niet naar het buitenland reizen; bovendien zijn hun financiële tegoeden geblokkeerd. Volgens de FPI zijn de twee jeugdleiders onschuldig omdat ze nooit de wapens hebben opgenomen; volgens de internationale gemeenschap hebben ze de gewelddadige excessen van de laatste tijd georganiseerd.